Вже понад місяць у Херсоні активно обговорюють закриття чотирьох бібліотек. Все почалося з того, що на засіданні сесії міської ради, яке відбулося 20 грудня 2019 року, депутати більшістю голосів підтримали проєкт рішення “Про затвердження переліку об’єктів, що перебувають у комунальній власності Херсонської міської територіальної громади та підлягають приватизації”. До цього переліку потрапило 87 об’єктів комунальної власності. За словами ряду депутатів та активістів, під приватизацію потрапили й приміщення чотирьох бібліотек: №24, 7, 19 та 17. Сьогодні стало відомо, що Херсонська міська рада не буде пускати “з молотка” чотири бібліотеки.

У соціальній мережі “Фейсбук” виконуюча обов'язки заступниці голови Херсонської міськради Олена Мазур повідомила, що закриття бібліотек не планувалося депутатами взагалі. В підтвердження своїх слів вона опублікувала протокол комісії з питань оренди комунальної власності. Власне кажучи рішенням цієї комісії централізованій бібліотечній системі Херсона було продовжено договори на оренду приміщень до 1-го жовтня.

Чому до першого жовтня? За словами Мазур, саме з цієї дати набирає чинності новий Закон про оренду. Після цього договори будуть знову переоформлені.

Тож якщо бібліотекам все-таки продовжили дію договорів на оренду, то яким чином бібліотечні приміщення взагалі потрапили до переліку об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації? Саме з таким питанням ми й вирішили звернутися до виконуючої обов'язки заступниці очільника Херсона Олени Мазур.

“В цьому проєкті рішення немає бібліотечних приміщень. Там було опубліковано два адреси, які й викликали такі бурхливі обговорення: Патона, 4-а та Лавреньова, 11. Хоче на аукціон ніхто не виставляв бібліотеки, а до переліку приватизації потрапили зовсім інші приміщення, які знаходяться поруч. Вони просто не могли потрапити на аукціон, адже 14-го січня комісія з питань оренди об'єктів комунальної власності продовжила всім бібліотекам договори оренди. Тому навіть думки виставляти на продаж бібліотеки ані в депутатів, ані в управління комунальної власності не було”, - розповіла у коментарі журналістам сайту “Гривна” Олена Мазур.

Проте, невирішеним залишається інше питання, яке стосується роботи бібліотек у Херсоні. Мова йде про 4 млн грн, які списали з управління культури. Ці кошти мали б піти на заробітну плату бібліотекарів. Скорочення фінансування може призвести до того, що близько 70-75 бібліотекарів залишаться без роботи.

За словами депутата Херсонської міської ради Сергія Волошинова, на розгляд чергового засідання сесії, яка відбудеться 27-го лютого, народні обранці планують “з голосу” винести питання про зміни до бюджету Херсона-2020. Ці зміни стосуються того, аби з вільних бюджетних залишків виділити кошти на оплату праці робітників централізованої бібліотечної системи.

Тэги:

Культура
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів