ПроЇЖУ: шакшука та хачапурі по-аджарськи – рецепти від 19-річного херсонця

ПроЇЖУ: шакшука та хачапурі по-аджарськи – рецепти від 19-річного херсонця

Автор: Марина Поліщук 26 Ноября 2023 17:40

Ця рубрика – про їжу. Незважаючи на ту страшну реальність, в якій під ворожими обстрілами живуть тисячі жителів Херсонщини, на стрес, який відчувають і ті, хто залишається вдома, і ті, хто виїхав з рідних міст і сіл, – попри все це, нам щодня потрібно їсти й пити. Тож мета рубрики «ПроЇЖУ» – відволіктися від війни й переключити увагу свого мозку на шлунок.

Сьогодні в рубриці – рецепт від жителя Херсона Олександра. 19-річний юнак поділився з «Гривною» своїми експериментами на кухні – рецептами східних страв: хачапурі по-аджарськи та шакшуки.

ШАКШУКА ТА ХАЧАПУРІ ПО-АДЖАРСЬКИ

Я живу з батьками, тому готую рідко – на кухні у нас в основному господарює мама. Я іноді у вихідні люблю побалувати родину шаурмою або гамбургерами власного виробництва. До більш серйозних страв якось руки не доходили. Але цього літа батьки були змушені на декілька місяців повернутися додому, на Херсонщину (ми ВПО, живемо зараз у Житомирській області). Я залишився один. І хоча весь день був на роботі, але приходив додому і готував для себе сам: уперше в житті варив плов, борщ, суп харчо, солянку та інші страви.

Але найбільше мені сподобалося готувати незвичні для нас страви, наприклад зі східної кухні. Хочу поділитися рецептами шакшуки та хачапурі.

ШАКШУКА. Це східний варіант нашої яєчні, але з помідорами, перцем та приправами за смаком.

Продукти:

яйця – 3 шт.,
цибуля – 1 шт.,
часник – 1 зуб.,
солодкий перець – 1 шт.,
помідори – 2 шт.,
олія – 1 ст. ложка,
томатна паста – 2 ст. ложки (за бажанням),
петрушка – за смаком,
мелена паприка – 0,5 ч. ложки,
чорний мелений перець – за смаком,
суха аджика – за смаком,
сіль, цукор – за смаком.

У глибокій сковороді треба розігріти олію, додати дрібно нарізану цибулю і обсмажити до золотистого кольору. Болгарський перець нарізати та обсмажувати з цибулею 7 хвилин.

Додати в сковороду нарізані помідори й томатну пасту, посолити та поперчити. Додати цукор і спеції. Обсмажувати 5 хвилин.

По одному вбити яйця, намагаючись не пошкодити жовток. Готувати 10 хвилин на невеликому вогні під накритою кришкою.

ХАЧАПУРІ ПО-АДЖАРСЬКИ. Це був мій перший досвід роботи з дріжджовим тістом. Щоправда, я забув змастити хачапурі яйцем для краси, але й так вийшло дуже смачно.

Продукти:

борошно – 200 г,
вода – 75 мл,
молоко – 75 мл,
олія – 1 ст. ложка,
цукор – 1 ч. ложка,
сіль – 0,5 ч. ложки,
сухі дріжджі – 0,5 ч. ложки,
яйця – 2-3 шт.,
сулугуні – 200 г,
кисломолочний сир – 100 г,
бринза – 100 г,
вершкове масло – 50 г. 

Тісто. Перемішати борошно, цукор, сіль, сухі дріжджі. Додати теплу воду та молоко, постійно помішувати. Додати олію і замісити тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Залишити тісто в теплому місці на 40 хвилин – годину, що воно піднялося.

Начинка. Сулугуні та бринзу натерти на крупній тертці. Перемішати ці сири з кисломолочним, влити розтоплене вершкове масло та білок з яєць, ще раз перемішати. Я не солив начинку, бо сир і так був солонуватий.

Тісто та начинку поділити на 2 або 3 частини. Кожну частину тіста розкачати в тонкий круг і викласти начинку, відступивши трохи від країв. Защипнути кінці з двох боків і сформувати човник. Перекласти хачапурі на деко та змастити збитим яйцем. Випікати 15-20 хвилин.

Потім в кожен хачапурі викласти по центру жовток з яєць. Знову помістити в духовку на 3-5 хвилин, щоб жовток прогрівся.

Смачного!

 


Хачапурі по-аджарськи. Фото надане херсонцем Олександром

***

Нагадаємо, у рубриці «ПроЇЖУ» «Гривна» ділиться кулінарними досягненнями херсонців. Пропонуємо нашим читачам стати співавторами рубрики – надсилайте в «Гривну» свої рецепти страв, що з’явилися у вашій родині «завдяки» війні. Це можуть бути цікаві нові страви, про які ви раніше навіть не чули, а тепер готуєте регулярно. Або давно знайомі рецепти, але вдосконалені чи підкореговані.

Якщо можете поділитися короткою історією життя вашої родини після 24 лютого 2022 року – це буде дуже доречним. Свої листи надсилайте на електронну пошту «Гривни» (grivna.mail@gmail.com) або пишіть нам у Facebook чи Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПроЇЖУ: супершоколадний тортик – рецепт від жительки Бериславського району 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів