Уляна Супрун розповіла про корисні властивості кавуна та як краще його їсти

Автор: Аркадій Ліснічук 13 Августа 2019 16:05

Один із головних символів Херсонщини – кавун. Саме кавуни, які були вирощені на території Херсонської області, продаються на ринках та у магазинах по всій країні. Також саме ця ягода користується неабияким попитом й у самих херсонців.

Про корисні властивості кавуна та те, як правильно вживати його вживати на своїй особистій сторінці у соціальній мережі розповіла виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, м’якоть кавуна на 92-95% складається з води, а решта – поживні речовини та вітамін С. Також в невеликій кількості ягода містить всі 19 вітамінів та 11 мінералів. Енергетична цінність кавуна становить близько 30 калорій на 100 грамів продукту.

«Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це — і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти – джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік або пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує біль в м’язах після тренувань і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування», - зазначає Супрун.

Також вона додала, що щоденно вживати кавун необхідно людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Через великий вміст антиоксидантів корисні властивості кавуна поширюються й на здоров’я шкіри та сітківки очей.

Не обов’язково виснажувати свій організм дієтами, щоб схуднути, адже для цього достатньо включити в свій раціон кавун, оскільки він заповнює шлунок, але не є калорійним продуктом. При цьому варто пам’ятати, що ці калорії походять з цукрів, а нашому тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру.

Супрун розвіяла й міфи, які крутяться навколо вмісту в кавунах нітратів, які шкідливо впливають на здоров’я людей. За її словами, нітрати в кавуні не становлять загрози здоров’ю, оскільки їх там допустима норма. Є тільки одне застереження – кавуновий сік не можна давати немовлятам, які більш вразливіші до пагубної дії нітратів.

А ви знали, що у кавуні корисні навіть кісточки, які у своєму складі містять такі корисні речовини: білок, жири, мінерали цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, мідь, амінокислоти аргінін та фітостероли. Не дивлячись на це більшість людей насіння від кавуна одразу викидають.

«Сире насіння їсти не варто. Найкраще знижують вміст антинутрієнтів сушка в духовці чи смаження. Олію з кавунового насіння використовують в низці країн, а перемелене насіння покращує якість тіста», - підкреслила Уляна Супрун.

Також в. о. міністра охорони здоров’я поділилася порадами відносно того, як правильно вживати кавун, щоб розкрити всі його корисні властивості.

Вона радить, що корисним для вживання у їжу є заморожений та пастеризований сік із кавуна. Також його корисно їсти з чимось жировмісним (сиром або горіхами). Корисним для здоров’я є й желе з пюре кавуна, адже желатин – хороше джерело амінокислот.

Ще є рецепти варення зі шкірки кавуна. Його роблять з білої, а не зеленої частини. Вони передбачають використання значної кількості цукру. Шкірки кавуна без зеленої частини можна також маринувати, а потім підсмажувати.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів