Сьогодні в Україні стартувала державна програма доступних кредитів “5-7-9%”. Розрахована вона на тих людей, які мають ідею та вже давно мріють про створення власного бізнесу, але через брак коштів відкладали свою мрію в далеку полицю. Також ця програма розрахована й на тих, хто хоче розвивати свій бізнес та створювати нові робочі місця.

“5-7- 9%” - це інвестиційна кредитна програма, яка дозволить малому бізнесу взяти доступну позику у банках, які вже долучилися до програми. Розмір кредиту — до 1,5 млн грн строком до 5 років. Ці кошти мають піти на розвиток власної справи. Для українських підприємців відсоткова ставка за кредитом становить 5-9%.

“На жаль, для початку власної справи в Україні підприємцям банально не вистачає ресурсів. У нас дуже дорогі кредити та майже не розвинений цивілізований ринок приватного кредитування. Якщо людина хоче відкрити власний бізнес, то вона просто не може залучити ресурси для того, аби це зробити. Тому ми вирішили запровадити в Україні програму “5-7-9%. Ця програма розрахована не на те, щоб десь взяти гроші, щось купити та кудись зникнути. Ця програма розрахована на тих, хто хоче взяти на себе відповідальність створити власну справу, робочі місця та почати робити зміни тут і зараз”, - зазначив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

У рамках реалізації програми “5-7-9%” з державного бюджету банкам, які долучилися до програми, буде компенсуватися частина відсоткової ставки за кредитом. Державна підтримка буде надаватися за двома напрямками: перший – здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у гривнах. Розмір відсоткової ставки залежить від розміру та типу бізнесу:

5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця;

7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%;

9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

У другому ж випадку надання часткових гарантій за кредитами, що були надані малому бізнесу, якщо в нього не вистачає власних коштів на сплату застави.

Також важливо розуміти, що учасник урядової програми має сплатити й власний внесок: для новоствореного бізнесу - від 30%, для діючого бізнесу - від 20%.

Наразі до урядової ініціативи приєдналося чотири українські банки: «ПриватБанк», «Укрексімбанк», «Ощадбанк» та «Укргазбанк». Зараз Уряд працює над тим, аби більшість українських банків долучилися до програми доступних кредитів для бізнесу.

“Є одна важлива складова цього кредитування — потрібно пройти певний відбір. Підприємці матимуть показати свій бізнес-план та зробити стартовий внесок. Ми домовилися, що жодна людина, яка звернулася за цим кредитом, не залишиться без зворотного зв’язку. Тобто, якщо ви отримаєте відмову вперше, то ви можете доопрацювати свій проєкт та податися вдруге”, - зазначив Гончарук.

В урядовій програмі “5-7-9%” можуть взяти участь українські підприємці, які працевлаштували до 50 осіб та мають дохід до 50 млн грн в рік. Також їх бізнес має бути спрямований на виробництво товарів або надання послуг. Мета ж кредиту - інвестиційні цілі. Вже діючий бізнес повинен мати позитивну кредитну історію. Новостворений бізнес має надати до банку реалістичний та обґрунтований бізнес-план.

Після того, як підприємець отримав кредит в рамках цієї урядової програми за відсотком 7 або 9, він може знизити його до 5%. Для цього йому необхідно створювати нові робочі місця. Тобто кожне робоче місце - “плюс” для підприємців, який буде впливати на розмір відсоткової ставки.

За словами Міністерки фінансів України Оксани Маркарової, рішенням депутатів Верховної Ради в держбюджеті передбачено 2 млрд грн, що дозволить надати понад 50 тис. кредитів у рамках реалізації програми “5-7-9%”.

Тож вже відсьогодні підприємці можуть подати онлайн-заявку на отримання доступного кредиту. Заповнити бланк можна на державному порталі підприємців за посиланням.

Тэги:

Деньги
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів