Сезон винограду вже стартував, ягода активно продається на ринках. Одеські аграрії говорять, що врожай цьогоріч хороший, навіть більший, ніж торік. Водночас йдеться й про скорочення площ виноградників по країні, зокрема й на Одещині, що становить загрозу для цієї галузі.
Микола Федоров разом з братом вже сьомий рік вирощують виноград у Болгоградському районі, що на Одещині. Про те, як цьогорічна аномальна спека вплинула на врожай винограду фермер розповів виданню «Юг.Today».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше лавандове поле країни: чому спека приносить агрономам Одещини ще більший прибуток
За словами чоловіка, спека не стала перешкодою, а якраз навпаки. Все тому, що виноград полюбляє високі температури, сонце та відсутність дощу. Це пов’язано з тим, що корені йдуть глибоко у землю, де знаходять необхідну кількість вологи.
Тож цьогоріч врожай фермери очікують навіть більший, ніж торік, адже з кожним роком молоді виноградники приносять все більше ягоди. Загалом виноградні площі фермерів становлять 12 гектарів, до того ж торік додали ще 4 нові сорти.
Свою продукцію чоловіки розвозять по різних регіонах України, зокрема у Львів, Тернопіль, Рівне й, звісно, Одесу. Раніше 90% винограду продавали через Інтернет, але у цьому році такої потреби вже немає, адже постійних покупців вистачає.
Зазначимо, що сезон продажу винограду вже стартував. Так, на одеських ринках його вартість різниця залежно від сорту, однак в середньому за кілограм продавці просять близько 100 гривень.
Та не дивлячись на те, що для власників виноградників це спекотне літо виявилося досить вдалим, фахівці виноробної галузі все ж наголошують на певних ризиках.
Видання Agroreview пише, що тривожною тенденцією є зменшення площ виноградників в Україні. Повідомляється, що за останні 30 років з 175,5 тис. гектарів залишилося 40 тис. Наприклад, у 2023 році в Одеській області площа виноградників зменшилася на 2800 гектарів порівняно з 2022 роком.
Також у виданні зазначають, що українська виноробна галузь стикається із серйозними викликами через незмінні з 2018 року мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. Як прокоментував голова громадської спілки «Укрсадвинпром» Володимир Печко, перегляд мінімальної ціни дозволить підтримати виноградарів, забезпечивши їм можливість продавати свій виноград за вигіднішими цінами. Це також дозволить зупинити масове викорчовування виноградників і створить умови для нових інвестицій у галузь.
Фото: Микола Федоров
Тэги: