«Нова Каховка – це рана, що кровоточить»: яка ситуація в окупованому місті

«Нова Каховка – це рана, що кровоточить»: яка ситуація в окупованому місті

Автор: Ян Ярчук 01 Жовтня 2024 08:00

Нова Каховка окупована російськими військами з першого дня повномасштабного вторгнення. Понад 2 роки місто залишається під контролем окупантів, які вимагають від місцевих жителів приймати російське громадянство і дотримуватися їхніх правил.

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко наголошує, що життя в місті перетворилося на виживання. Детальніше про ситуацію в громаді він розповів «Новинам Приазов’я».

За його словами, населення, яке до війни становило близько 56 тисяч осіб, скоритилося більш ніж утричі. Нині у місті залишилося лише 17 тисяч.

«Нова Каховка – це зона не життя, це зона виживання. У нас велика проблема для сільських населених територій, які в складі Новокаховської громади – це Дніпряни, це частина Основи, це все прибережна зона. Там з будинків практично виселені мешканці, постійні обстріли цих територій. І там немає світла вже багато часу. Багато з цих мешканців переїздять переважно до мікрорайону заводу «Сокіл», – повідомив Коваленко.

Постійні обстріли, руйнування інфраструктури, відсутність електрики та відсутність доступу до медичних послуг погіршують ситуацію. У місті зруйновані житлові будинки та знищені зелені зони, зокрема місцевий парк, розташований вздовж Дніпра, і ліс, який місцеві висаджували власноруч.

«Сьогодні Нова Каховка – це рана, що кровоточить. І це реально так. У місті вже зруйнована велика кількість житлового фонду, як приватного, так і багатоповерхового. У нас фактично сплюндроване наше найбільше надбання – цей відомий парк у три кілометри вздовж лівого берега. У нас 14 було таких зон рекреації: яхт-клуб, прем'єр-палац – це все сьогодні приведено до стану руйнації», – зазначив міський голова Нової Каховки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Роздавили цивільне авто танком»: військовий ЗСУ – про жахи окупації у Новій Каховці

Медична допомога є однією з найбільших проблем: там залишилося всього кілька десятків медиків, включно з медсестрами, тоді як до війни працювало понад 1200. За словами Коваленка, бувають моменти, коли 120 людей хочуть потрапити до єдиного терапевта, що працює у місті.

Багато жителів не можуть отримати допомогу, тому вимушені звертатися до лікарів у Генічеську або аж у Криму. До того ж ворог вимагає наявність російської медичної страховки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі як разова акція: окупанти знищують медичну сферу на лівобережжі Херсонщини

Про проблему нестачі лікарів писала і «Гривна». Так, місцева жителька розповіла про свій візит до офтальмолога, який приїхав у місто. Жінка поскаржилася на велику чергу. А також розповіла про якість такої допомоги. Як виявилося, у лікаря не було спеціальних приладів для надання дійсно кваліфікованої допомоги.

Фото: Shutterstock

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів