Попри спекотний клімат та піщані ґрунти Херсонщина була лідером з вирощування овочів, вже не кажучи про баштанні, які є гордістю та візитівкою області.Та все змінилось з початком повномасштабного вторгнення росії й подальшої окупації лівобережжя. Тому зараз чимало аграріїв з інших українських регіонів переключились на овочівництво та вирощування баштанних культур. Однак в якості експертів задля контролю процесу вони залучають своїх херсонських колег.
Раніше «Гривна» вже розповідала про те, як фермери з інших регіонів звертаються по консультації до своїх колег із Херсонщини. Так, наприклад, працівники одеського фермерського господарства, які цьогоріч вперше спробували вирощувати рис, радились з херсонцями – співробітниками Інститут рису НААН.
Така ж ситуація на Одещині й з кавунами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одесити сумують за херсонськими кавунами, хоча й почали вирощувати більше своїх
Та вирощувати баштанні нині почали й в інших регіонах, але й там без допомоги херсонців обійтися не можуть. Про свій досвід зміни напрямку діяльності розповів фермер з Кіровоградщини Геннадій Тактаров в інтерв’ю «Куркулю».
Пан Геннадій наразі збирає урожай баштанних і овочів. Торік він самостійно облаштував зрошувальну систему. До цього два останні роки сіяв на полі соняшник. Проте через окупацію Херсонщини вирішив стати постачальником кавунів та динь до місцевих мереж супермаркетів.
Перша спроба садити баштанні була у 2023 році. Як експертів залучав агрономів з Херсонщини, які нині мешкають у Кропивницькому.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Овочі просто печуться на сонці»: миколаївський аграрій – про можливу овочеву кризу в Україні
Та цього року до кавунів пан Геннадій додав також помідори з цибулею. Це перший подібний досвід фермера, до цього він овочами не займався.
«Вирішили спробувати, бо значна територія Херсонської області окупована. От вирішили зайнятися овочівництвом трішечки.
Напрямок освоювали самі, але до нас теж багато переселенців з Херсонщини приїхали, і агрономи в тому числі, от ми з ними консультувалися. І до цих пір радимось, і далі будемо. Тому що це непростий вид діяльності. В нас земля – чорнозем, а на Херсонщині більш піщаний ґрунт. А от сонце... Я думаю, цього року воно вже не менш палюче, як в Херсоні», - розповів аграрій.
Кавуни, вирощені на Кіровоградщині
Чи вирощуватиме овочі й надалі пан Геннадій поки не знає – це стане ясно після збору першого урожаю та його реалізації. А от кавунами й динями він засіює поля вже другий рік поспіль. За порадами херсонських колег чоловік вирощує не лише традиційні зелені смугастики, а й жовті.
«Бо я ж кажу, в мене є знайомі агрономи, які приїхали з Херсонщини, от вони нам і порадили. У нас приблизно однаково засіяно і раннього кавуна, і жовтого», - пояснює фермер.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бренд «Херсонський кавун»: Україна чекає на реєстрацію, а РФ відкрито заявляє про грабіж
Зауважимо, що господарство Геннадія Тактарова налагодило співпрацю з супермаркетами. За його словами, обсяги поставок сягають 20 тонн кавунів та 2 тонн динь.
Головна світлина ілюстративна, Григорій Швець, в тексті – скриншот із відео «Куркуль».
Тэги: