«Мені відмовили в літній субсидії»: як розібратися у питанні призначення допомоги

Автор: Альона ШНАБСЬКА 26 Сентября 2019 11:45

В газету «Гривна» надійшов лист від Світлани Дмитрівни з села Станіслав Білозерського району. Жінка звернулася до редакції з проблемою нарахування їй субсидії.

«Пишу вам от отчаяния, так как не могу добиться правды. Дело в том, что я получала субсидию, летнюю и зимнюю, не один год, а теперь мне отказано в летней. Доход мой как и прежде – пенсия + пай, и он составляет 2600 гривен. В соцслужбу я сдавала: акт, что моя дочь не проживает в доме с 2014 года (осуждена в России и отбывает там наказание); акт, что внучка находится в АТО/ООС с августа 2018-го; акт, что внук был в зоне АТО по мобилизации с 2015-го, потом по контракту – по 1.04.2019 г. Также во время сдачи документов 7 мая 2019 г. работник соцслужбы сельсовета написала, что внук в поисках работы. С апреля месяц внук был дома, потом с 15 мая по 8 июня – на лечении в Херсоне в госпитале (справка была предоставлена). 

В июне он пошёл на работу. Когда я приехала в первых числах августа узнать, почему мне с мая нет сообщения о начислении субсидии, то получила ответ, что получили субсидию те, у кого доход до 2 тысяч гривен, а у меня 2600. Во второй раз приехала уже 4.09., и уже новая версия: у вас на данный момент проживает внук, который пришел из АТО и был по контракту, а не на срочной службе. Потребовали его зарплату, но, извините, он по апрель был в АТО, и его доходы не входят. Мне сказали, что для расчета брали доходы за IV квартал 2018 г. и І квартал 2019 г. Пожалуйста, помогите, я уверена, я такая не одна, где можно найти разъяснение?»

Читайте також: Субсидии будут назначать по-другому?

Лист нашої читачки розглянули у відділі держдопомоги та субсидій облдепартаменту соцзахисту ОДА. Як зазначили фахівці, житлова субсидія не призначається в разі, якщо в складі домогосподарства або в сім’ї члена домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку та в них узагалі відсутні доходи. Або якщо нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної зарплати. За наявності вказаної умови житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин, що склалися. А в розрахунок сукупного доходу на непрацюючого члена родини включають три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Відтак, як зазначили спеціалісти, громадянка отримувала субсидію по 30 квітня 2019 року. Питання її призначення розглядалося комісією, бо в житловому приміщенні Світлани Дмитрівни також зареєстровані особи, які фактично не проживають. Однак комісією прийнято рішення врахувати до сукупного доходу дохід її онука на рівні трьох прожиткових мінімумів на місяць, оскільки інформація про його доходи за даними ДФС та Пенсійного фонду України відсутня. На підставі рішення комісії було здійснено розрахунок субсидії на домогосподарство з 1 травня 2019 року. До сукупного доходу домогосподарства за ІІІ–IV квартали 2018 року включено пенсію громадянки, дохід від оренди земельного паю та дохід онука в розмірі трьох прожиткових мінімумів на місяць.

Оскільки за розрахунком розмір платежу за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання для домогосподарства не перевищив розмір обов’язкового відсотка платежу, розмір субсидії має нульове значення. Отже, управлінням прийнято рішення не про відмову в призначенні субсидії, а про її непризначення.

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів