Кредити на житло: НБУ планує зробити іпотеку доступнішою

Автор: Аркадій Ліснічук 08 Янв. 2020 16:00

2020 рік має стати роком пониження відсоткової ставки на іпотечні кредити. Про це повідомляє сайт «Сьогодні» з посиланням на слова першої заступниці голови Нацбанку України Катерини Рожкової.

«2020 рік має стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування. Сьогодні гривнева ціна ресурсів у банках 8-9%, тобто вже можна говорити про іпотеку 14-15% в гривні. І це наше завдання на рік, тому що це дасть поштовх подальшому розвитку економіки», – говорить Рожкова.

За її словами, облікова ставка на іпотечне кредитування буде знижуватися і далі. В грудні можна було спостерігати стрімкий спад цієї ставки. Проте, на цьому Нацбанк зупинятися й не планує, а відсоткова ставка буде зменшуватися й надалі.

«Банки вже відреагували зниженням ставок по депозитах. Що буде далі? Знижуватиметься ціна ресурсів, і внаслідок цього економіка почне кредитувати. Процес реструктуризації поганих боргів іде, а в результаті того, що у нас зміцнилася національна валюта, навантаження на підприємства зменшується. Це означає, що є шанс відновити своє виробництво, і далі розвиватися», – додала заступниця голови НБУ.

Про пониження іпотечної відсоткової ставки заявляв й прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. За його словами, у 2020 році вона має знизитися до 12-13% річних.

Зазначимо, що наразі річні ставки по іпотеці становлять близько 20%. Крім цього, позичальникам доводиться витрачатися на комісії та інші додаткові платежі. Базовий сценарій НБУ передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% протягом наступних років за умови стійкого зниження інфляції до мети 5%.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів