Із1 жовтня такі гроші в магазинах не прийматимуть. А їх уже й немає в нас

Автор: Дарья Мельник 24 Вересня 2020 08:56

Нацбанк України на своєму офіційному сайті bank.gov.ua повідомив, що монети номіналом 25 копійокі гривневі банкнотистарих зразківперестають бутизасобом платежуз 1 жовтня 2020 року

Йдеться про всі банкноти гривні, введені в обіг до 2003 року, повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан. Це стосується й монет номіналом 25 копійок.

ПРИЧИНИ ВИЛУЧЕННЯ

Монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, яке відбулося торік. Завдяки їхньому вилученнюз обігу ця проблема вирішиться.

Банкноти старого зразка, введені в обіг до 2003 року, вже майже не використовуються. Зараз їх залишається в обігу близько 1,8% від загальної кількості банкнот в обігу. Впродовж трьох останніх років їхній обсяг майже не змінився. Тобто громадяни ними майже не розраховуються, ці банкноти не інкасуються й до банків не надходять. Тому їхнє вилучення з обігу не завдасть незручностей громадянам.

МЕХАНІЗМИ ОБМІНУ

Від 1 жовтня 25-копійчані монети та банкноти, введені в обіг до 2003 року, не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги.

«Тобто з 1 жовтня всі магазини, ресторани, заклади сфери побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот до 16 жовтня здати до кас банків», – пояснив директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Водночас громадяни зможуть безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок і старі банкноти, введені в обіг до року, на монети та банкноти інших номіналів упродовж трьох років:

- в усіх українських банках – упродовж одного року – до 30 вересня 2021 року;

- в НБУ та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років – до 30 вересня 2023 року.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів