У аграриев после тёплой зимы много работы

Закономерное изменение климата заставляет сельхозпроизводителей приспосабливать свою деятельность к новым условиям. Такой тёплой зимы, как нынешняя, никто не ожидал.

Мягкие условия этой зимы создали благоприятные факторы для перезимовки болезней и вредителей, которые уже поражают озимые. Кроме того, такие условия могут привести к снижению популяции определенных насекомых, что, в свою очередь, приведет к нарушению пищевой цепочки для птиц и некоторых видов животных, считают в «Институте здоровья растений».

Поэтому у фермеров в этом сезоне немало работы: нужно контролировать запасы продуктивной влаги в почве, чтобы агропроизводитель точно знал, какое поле засеять какими культурами. Также предстоит профилактическая обработка посевов.

Большое внимание нужно уделить питанию растений, в том числе и антистрессовому – только так можно надеяться на хороший, здоровый урожай.

«Мочевин-К» – добрива, перевірені роками

Весна рік годує. І як аграрії проведуть весняну посівну, як забезпечать весняно-польові роботи, чи будуть дощі – такий урожай і зберуть потім. Навесні завжди є погодні ризики, пов'язані з можливими заморозками або різкою спекою.

Аграріям Херсонщини не звикати до ризикового землеробства. І за добрий врожай у нашому посушливому кліматі ще треба повоювати. Весняні дощі – це тільки пів діла. Яким буде врожай 2020 року, залежить як від погоди, так і, в першу чергу, від того, як удобрена земля. Досвідчені аграрії знають, як, навіть незважаючи на примхи погоди, отримати високий урожай. Цікаво було поспілкуватися із землеробами з різних регіонів, які перевірили на практиці дієві добрива і роками отримують гідні врожаї.

Що це за добрива і як діють

«Мочевин-К» – добриво XXI століття. На щастя, незважаючи на труднощі, вітчизняна наука не стоїть на місці, й нові технології в сільському господарстві все ж розробляють. Одним із таких ноу-хау за останні роки є добриво-ретардант класу «Мочевин-К», яке розробило науково-виробниче об'єднання «Агронауковець» із Херсона.

До складу добрива «Мочевин-К» входять: органіка, концентрована сечовина, мікродобрива хелатних форм, ретардант, кріопротектор, трикарбонова кислота. За діючою речовиною «Мочевин-К» не має нічого спільного з такими препаратами, як «Кристалон», «Гумісол», «Реаком», «Байкал», «Вуксал», «Ріверм». Однак у бакових сумішах із цими добривами, а також гербіцидами, фунгіцидами та піретроїдами завдяки системності істотно покращує їх дію.

Серія містить три підвиди добрив. «Мочевин-К1» є базовим добривом, майже вдвічі підсилює кореневу систему рослини, її біомасу й імунну систему навіть за одноразового підживлення в фазу від 3-х до 10-ти листочків із розрахунку 0,3–1 л/га.

«Мочевин-К6» призначено для обробки насіння. Має коренеутворювальні, стимуляційні, фунгіцидні й антиферамонні властивості. За розрахунку 1 літр добрива на 100 кіло- грамів насіння працює як протруйник, а за норми 1 літр на тонну виконує коренеутворювальну функцію. Забезпечує ранні та дружні сходи та сприяє інтенсивному розвитку рослин. Зі складу «Мочевин-К1» видалили азот, який обпалює корінці, додали кріопротектор і назвали «Мочевин-К6» для передпосівної обробки насіння. У складі «Мочевин-К1» зменшили кількість трикарбонової кислоти й додали більше ретарданту – препарату, що викликає активізацію фотосинтезу і потовщення стебел – це «Мочевин-К2», який сприяє утворенню пагонів, більш ранньому й одночасному дозріванню плодів без ефекту «десикації». В результаті досвіду встановили, що «Мочевин-К1» і «Мочевин-К2» – дуже сильні добрива. Їх слід застосовувати на озимій пшениці або ріпаку в нормі не більше як 1 л/га, а на ячмені – не більше як 0,5 л/га. Восени – в кінці жовтня, навесні – відразу ж при поновленні весняної вегетації.

Якщо весна суха, за повторного підживлення норму потрібно знизити вдвічі й проводити окремо від хімпрополювання, бо коли немає водообміну між клітинами рослин, а «Мочевин-К» підсилює дію гербіцидів удвічі, можна отримати опіки.

Перевіренона практиці!

Як розповів один херсонський сільгоспвиробник, ще у 2002 році він почув про добрива «Мочевин-К». Звернувся до виробника НВО «Агронауковець», що в Херсоні. Взяв для випробування деяку кількість добрив «Мочевин-К».

З директором підприємства вони домовилися, що обов'язково на полі, де внесуть добриво, відбуватиметься контроль.

Результат навіть у той 2002 рік був чудовий: отримали міцні сходи, а потім і врожай ячменю, пшениці, соняшнику. Що важливо і що здивувало фермера: там де раніше було порожньо, стало густо.

Виробник НВО «Агронауковець» разом із добривами надав сільгоспвиробнику докладні інструкції щодо застосування тих чи інших добрив, а також копії наукових звітів університету імені Т. Г. Шевченка (м. Київ), Інституту цукрових буряків (м. Київ), Інституту зрошуваного землеробства (м. Херсон) й інші. Відтак, протягом цих довгих років цей фермер практикує саме ці добрива і має хороші результати.

Досвід фермерів з інших регіонів

У тому, наскільки вигідно удобрювати свої поля препаратами серії «Мочевин-К», змогли переконатися фермерські господарства із сусідніх регіонів України. Більше 10 років чимало аграріїв з різних куточків нашої країни співпрацюють із херсонським «Агронауковцем».

Відгуки від вдячних покупців щоразу надходять до виробника. Наприклад, керівник із фермерського господарства, яке розташоване в околицях міста Старобільськ в Луганській області, не раз хвалився полем із соняшником. Стан його рослин, де застосовували «Мочевин-К», різко відрізняється від поля соняшнику, яке розташоване зовсім поруч і належить іншому фермеру.

«Соняхи, які підживлювалися, – красені! – повідомив задоволений землероб. – Рослини мають масивні стебла, потужно розвинений кошик і листкову поверхню. У той час як на полі сусіда, який не знайомий із «Мочевин-К», та сама рослина безнадійно відставала в розвитку»

Рослина, оброблена «Мочевин-К», не лише швидше розвивається, а стійкіша до негативного впливу навколишнього середовища – в цьому переконалися господарі.

НАВІДЬ НЕСТРАШНА ПОСУХА!

Цей же фермер із Луганщини якось зателефонував директору «Агронауковця» Олександру Івановичу Капелюшу і в розмові згадав, що у посушливі роки в нього врожай ячменю на богарі (попередник соняшнику) та пшениці виявився не гіршим за попередній, коли була більш-менш лагідна погода для землеробів. Щодо цього фермера, дуже допомогла порада Олександра Івановича, що замість підживлення селітрою треба тричі підживлювати «Мочевин-К». Відтак, затрат уп’ятеро менше, а ефективність – вища, особливо в посушливі роки. «Мочевин-К» дійсно працює!» – впевнено зазначив аграрій.

Аналогічні позитивні багаторічні результати від застосування «Мочевин-К» і в інших колег із Київщини, Кіровоградщини, Дніпропетровщини тощо. Відтак, аграрії, які довгі роки «водять дружбу» з результативним добривом, рекомендують колегам не боятися новацій, тим паче, що витрати на придбання «Мочевин-К», якщо порівняти з іншими добривами, давно відомими і які широко застосовують, мінімальні, а висока врожайність, і отже, вигода – очевидні. На жаль, погода часто підкидає сюрпризи землеробам і треба завжди бути на крок вперед! Адже ризики – це втрати, і вони нікому не потрібні. Якісні добрива НВО «Агронауковець» допомогли подолати примхи природи багатьом фермерам. Спробуйте дієву продукцію – не пожалкуєте!

Віктор Іванов, при виникненні питань з раціонального використання проконсультуйтесь за телефонами: (050) 492-26-88; (067) 605-60-36

Працювати, навчатися чи відпочивати – краще зі страхуванням

Для кожної людини й у будь-якому віці, де б вона не працювала, навчалася чи не перебувала – за кордоном або в своїй країні, важливі її безпека та збереження здоров’я. Якісні медичні послуги вже давно перейшли в розділ розкоші для багатьох сімей, бо коштують недешево. А раптова хвороба чи, скажімо, травма можуть потребувати тривалого лікування й чималих витрат.

У всьому розвиненому світі сучасна людина знає, що убезпечитися від фінансових ризиків допомагає страхування здоров’я. Воно забезпечить вам фінансовий захист і дозволить не думати про те, де взяти гроші на лікування.

Крім того, страховка допоможе компенсувати витрати за період тимчасової непрацездатності.

ПАТ «Страхова компанія “Українська страхова група”» з турботою про громадян розробила різні програми страхування від нещасних випадків. Вони створені для того, щоб компенсувати витрати людини на одержання медичної допомоги та лікування травм.

Від нещасного випадку можуть бути застраховані дорослі члени родини, на час виконання службових обов’язків або на цілу добу, а також діти, які відвідують дитячий садок, школу, вищий навчальний заклад.

Керівникам підприємств «Страхова компанія “Українська страхова група”» пропонує добровільне медичне страхування для працівників, що допомагає утримати висококласних фахівців на робочих місцях.

Для подорожуючих слід мати поліс комплексного туристичного страхування, який допоможе швидко подолати негаразди та отримати необхідну допомогу на території іншої країни.

Развитие орошения – в ступоре

На засушливой и солнечной Херсонщине важны не только своевременные осадки, но и развитие систем орошения, что является спасательным кругом для агропроизводства

Уже скоро начнется поливной сезон основных сельхозкультур, но аграрии региона обеспокоены ступором в реформировании водной отрасли и непринятие важных для отрасли законопроектов. Это они обсуждали на недавней встрече и даже решили обратиться к руководству страны, сообщают в пресс-службе Херсонского облсовета.

Как отмечают агропроизводители, реформирование водной отрасли активно началось в 2019 году, но так и не продолжилось. Не назначен руководитель Госводагентства Украины. Не производится реализация стратегии орошения и дренажа в Украине, намеченная на период до 2030 года, одобренная Кабмином в августе 2019-го. Не принята Концепция реформирования сферы охраны и воспроизводства вод, рационального использования водных ресурсов и развития водного хозяйства и мелиорации земель, которая была обнародована на сайте Минэкологии.

Говорят о повышении тарифа на полив

Как отметили участники заседания, райуправлениями водных ресурсов уже поднимается вопрос об очередном повышении тарифа на воду, с которым аграрии не могут согласиться. Ведь в 2019 году цена уже выросла почти на 30%, и сельхозпроизводителей заверили, что в ближайшие 2–3 года никаких повышений за воду для орошения не будет.

«В настоящее время никаких оснований для повышений тарифа на воду не существует, наоборот, надо учесть сокращение на 25% объемов потребления воды для орошения в 2019 году, в связи с уменьшением объемов выращивания сои, что связано с налоговой нагрузкой на эту культуру. Если цена воды для орошения вырастет ещё и в 2020 году, аграрии будут вынуждены пересмотреть свои севообороты, что негативно повлияет на вал зерновых в этом году. Создается впечатление, что такая важная для всей страны водная отрасль не контролируется и развитие ее не происходит», – поделился с присутствовавшими своими опасениями один из сельхоз-производителей.

Отсрочка принятия важных законопроектов не дает возможности в реализации инвестиционных проектов по модернизации системы орошения, потому что неопределенность с правом владения и пользования государственным и коммунальным имуществом, предусмотренное именно в законопроекте «Об объединении водопользователей», лишает аграриев гарантий на использование системы орошения после ее реконструкции и восстановления за их счет.

Трактористы и виноградари – самые дефицитные специалисты

Проблем в агрокомплексе Украины немало. Подходит сезон земледелия, а многие фермеры испытывают кадровый голод.

В Украине по состоянию на 1 февраля 2020 года в целом было зарегистрировано 373 тысячи безработных. А вакансий – 68 тысяч, пишет agroportal.ua.

В Минсоцполитики составили рейтинг профессий, по которым наблюдается самый большой дефицит кадров в январе 2020 года.

Так, среди ТОП-33 самых востребованных профессий оказались тракторист, рабочий по комплексному обслуживанию сельскохозяйственного производства, рабочий фермерского хозяйства, виноградарь, рабочий на лесохозяйственных работах.

Кроме того, среди наиболее дефицитных кадров: водитель, охранник, бухгалтер, сторож, уборщик служебных помещений, слесарь-ремонтник и другие.

Хотя работодатели страны не могут предложить «европейские зарплаты», но они вынуждены конкурировать за лучшие кадры. А потому, по оценкам экспертов, им придется поднять зарплаты в 2020 году в среднем на 10–20%.

Тэги:

Сельское хозяйство
Экономика
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів