Фермерське господарство на Одещині стане пілотною платформою, де тестуватимуть японську технологію нанобульбашок. Наразі лише у двох українських областях – Одеській і Полтавській, планується використання японського методу вирощування рослин.
Нанобульбашки дозволяють збагачувати воду киснем, що позитивно впливає на розвиток рослин та підвищує їх врожайність. Японська технологія нанобульбашок працює шляхом створення ультрадрібних бульбашок кисню, які глибоко проникають через воду у ґрунт. Це забезпечує кореневу систему рослин киснем, прискорюючи ріст і зміцнюючи імунітет культур. Крім того, такий метод сприяє відновленню деградованих земель.
Про це «УСІ» розповіла очільниця депутатської групи «Аграрна Одещина» в Одеській облраді Алла Стоянова:
«Це унікальна технологія, з якою я познайомилася під час візиту до Японії, у складі української делегації. Ми відвідували декілька фермерських господарств, де використовують цю технологію. Це таке обладнання, яке надає можливість насичувати воду киснем. Воно здатне наповнити один кубічний сантиметр води трьома мільйонами маленьких нанобульбашок.
В умовах наших (на Одещині – авт.) кліматичних умов, зокрема спеки, та враховуючи високу щільність наших ґрунтів, кисень відіграє важливу роль в розвитку рослини. Завдяки цьому обладнанню ми зможемо доставляти кисень до рослини».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одещині зійшла експериментальна бавовна, але збирати врожай, мабуть, доведеться вручну
За словами Алли Стоянової, наразі японську технологію нанобульбашок в Україні впроваджуватимуть у двох областях – Одеській та Полтавській. На Одещині новий метод використовуватимуть на фермерському господарстві «Стоянов А.А.». Японська сторона надасть обладнання господарству безкоштовно.
«Обладнання буде застосовуватися на ділянці, де ми зараз вирощуємо три сорти озимої цибулі. І на цій ділянці проведемо дослідження – з нанобульбашками і без», – розповіла пані Алла.
Вона також зазначила, що нове обладнання на Одещину має надійти приблизно у січні 2025 року. А встановлюватимуть його вже по закінченню морозів – приблизно вкінці лютого на початку березня. Про перші результати можна буде говорити вже у червні наступного року.
За словами Алли Стоянової, в Японії ця технологія забезпечує зростання врожайності сільськогосподарських культур на 15-40%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише бавовна: аграрії Одещини експериментують з вирощуванням італійського рису
Фото ілюстративне, stock.adobe.com.