Щороку до 31 грудня ідентифікація пенсіонерів – Верховна Рада ухвалила новий Закон

Щороку до 31 грудня ідентифікація пенсіонерів – Верховна Рада ухвалила новий Закон

Автор: Ян Ярчук 25 Апр. 2024 17:38

В Україні відбудуться певні зміни щодо термінів ідентифікації особи для отримання пенсіїобчислення страхового стажу українцям, які працювали за кордоном. А також спрощено процедуру отримання пенсії для пенсіонерів з тимчасово окупованої АР Крим.

Про це йдеться в Законі України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення (№ 9453), який ухвалила Верховна Рада 25 квітня.

Насамперед, зазначається, що пенсіонери, які перебувають, зокрема, за кордоном, зможуть пройти процедуру фізичної ідентифікації та підтвердити своє право на пенсію. Виплата пенсії здійснюватиметься на поточні рахунки банків, розташованих на території України, за умови проходження до 31 грудня кожного року пенсіонером фізичної ідентифікації

Де можна пройти ідентифікацію особи? Зробити це можна в органах Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на веб-порталі Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» або за допомогою відеоконференцзв’язку, або шляхом посвідчення у консульській установі факту, що особа є живою.

Також в Закон спрощує механізм відновлення пенсій для пенсіонерів, які перемістилися з АР Крим на підконтрольну державі територію. Відтепер від них достатньо письмової заяви про неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення РФ.

Водночас ряд положень Закону стосуються пенсій громадян, які працювали з 2014 року на державу-агресора. Так, до вислуги років не зараховуватимуться періоди військової служби та добровільного зайняття посад з 19 лютого 2014 року у Силових структурах, незаконних органах влади, утворених на ТОТ, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора, в незаконних судових або правоохоронних органах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях на ТОТ або у збройних формуваннях держави-агресора.

Врегульовано також питання обчислення страхового стажу для призначення пенсії особам, які працювали за межами України: до страхового стажу будуть зараховані періоди роботи/військової служби на умовах ратифікованих міжнародних договорів. Якщо договори не укладені, стаж буде зараховуватися у порядку, визначеному Кабміном.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чи продовжать отримувати українські пенсії жителі окупованої частини Херсонщини?

Фото: 24 канал

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів