Зміни для субсидії: є спрощення для сільчан, тяжкохворих, алко- та наркозалежних

Автор: Альона ГРЕБЕНЮК 24 Октября 2018 08:54

Правила призначення житлової субсидії, які уряд запровадив із 1 травня 2018 року, не тільки відсіяли багатьох отримувачів державної допомоги, але й викликали спірні питання, бо деякі норми в законі трактувалися неоднозначно.

Законодавець удосконалив певні умови оформлення допомоги в сплаті житлово-комунальних послуг. Відповідні зміни внесені Кабміном в Постанову № 329. Які саме уточнення внесені, повідомили з департаменту інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату Кабміну.

Із 1 жовтня 2018 року при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову.

До речі, норма про аліменти вже є діючою з 1 травня 2018 року, тож вважати її новою не можна. Наприклад, якщо мати на дитину отримує аліменти, то цю суму не враховують у дохід домогосподарства для призначення субсидії.

Наступна зміна: субсидію на загальних умовах можуть отримати ті громадяни, в яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця. Звісно, людина має бути офіційно працевлаштована.

Право на держдопомогу мають ті родини, опалювальна, а не загальна площа житла котрих не перевищує 120 квадратних метрів для квартири та 200 «квадратів» для індивідуального будинку.

У разі, якщо член домогосподарства працездатного віку не має доходів, бо перебуває в складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- та наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку лікарсько-консультаційної комісії), субсидію вправі призначити комісія з питань призначення житлових субсидій.

При призначенні субсидії на понаднормову площу (але не більше ніж 30% від норми) мають право громадяни, які отримують пенсію в зв’язку зі втратою годувальника, ті, хто досягли пенсійного віку чи отримують пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу через інвалідність з дитинства та діти з інвалідністю.

«ПЛЮС» 30% ДО ПЛОЩІ

Крім того, законодавець уточнив формулювання сплати обов’язкового платежу. Так, із 1 жовтня 2018 року, якщо вартість фактично спожитої послуги буде менше обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Наприклад, вам установили розмір обов’язкового платежу за електроенергію 200 гривень на місяць, але реально ви спожили послуги тільки на 120 гривень. Тож сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання – 120 гривень.

Також урядовий портал повідомляє, що внесені зміни відносно тих отримувачів субсидії, які не сплачують єдиний соціальний внесок. Без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати:

- безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу. В такому разі комісія з питань призначення житлових субсидій вправі прийняти позитивне для заявника рішення;

- безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості. До речі, таким громадянам у разі отримання ними доходу менше за прожитковий мінімум для працездатних осіб (станом на кінець періоду, за який враховують доходи) для призначення субсидії врахують один прожитковий мінімум (зараз – 1777 гривень). Якщо вони отримують суму більшу, то розрахунок проведуть із фактично отриманного доходу. В разі, якщо громадянин не буде мати доходу, то субсидію розрахують із трьох прожиткових мінімумів;

- громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально (потрібна буде довідка, завірена в консульстві). Тоді субсидію в Україні домогосподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати на загальних умовах. А доходи людини, яка живе та працює за кордоном, виключають при нарахуванні субсидії.

Є зміни й для призначення субсидії студентам денної форми навчання, які зареєстровані в гуртожитку. Вони теж мають право звернутися за держдопомогою. І в розрахунок доходи батьків брати не будуть. Так само й батьки такого студента (навіть неповнолітнього) можуть оформити субсидію за місцем своєї реєстрації (якщо мають право на допомогу).

ПИЯКАМ-БОРЖНИКАМ СУБСИДІЮ ДАЮТЬ?

А от боржникам із аліментів у субсидії відмовлятимуть, якщо вони є в реєстрі боржників. Адже ці дані відкриті для органів соцзахисту. Виключення діє для боржників, які мають онкозахворювання, алко- та наркозалежних (які мають лікарняне підтвердження).

Із двома останніми категоріями законодавець, здається, погарячкував. На таке виключення при призначенні субсидії боржникам негативно відреагували українці. Пий, гуляй, ще й допомогу отримуй!

НЕ ВИРІШЕНО ЩОДО УВ’ЯЗНЕНИХ

На жаль, законодавець не вніс зміни в нарахування субсидій тим громадянам, які офіційно працюють, але не мають навіть мінімальної зарплати. Буває, що людину перевели на 75% або 50% ставки. Нині за правилами призначення таким громадянам треба звертатися до комісії з питань призначення житлових субсидій. Якщо єдиний соціальний внесок за такого працівника сплачують на підприємстві в повному обсязі, тоді комісія в дохід порахує три (або один для певних категорій громадян) прожиткових мінімуми та розрахує розмір субсидії.

Але ця норма сумнівно допоможе людині, яка насправді має маленький дохід. «Мінімалка» складає «грязними» 3700 гривень, на руки працівник отримує близько 3 тисяч гривень. А прожитковий мінімум складає  1777 гривень. Якщо порахують вам три розміри для призначення субсидії, то вийде сума аж 5331 гривня. Тобто людині, яка не має в реальності такого доходу, розрахують субсидію із завищеної суми.

Також уряд чомусь не вирішив питання, як бути тим сім’ям, у житлі яких прописані особи, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Вони не мають доходу й не сплачують ЄСВ, тому в субсидії таким родинам відмовляють. Саме з цього питання органи соцзахисту зверталися до уряду. Але уточнення щодо цих громадян не розробили.

Нагадуємо, що інформацію щодо стану призначення субсидії можна відстежити на сайтах органів соцзахисту населення за місцем проживання. Розмір своєї субсидії можна дізнатися онлайн – на сайті subsidii.ioc.gov.ua.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів