Борги за опалення: відгукнеться якщо не зараз, то восени

Автор: Алена Шнабская 16 Березня 2020 16:47

Через величезні борги абонентів комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» відключали від електропостачання

 Чи то тепла зима, чи то фінансова неспроможність людей, чи то просто звичка жити за рахунок сусідів керують майже 40 відсотками споживачів опалення. В лютому за січень за теплопостачання розрахувалися близько 63% (!) абонентів. Звісно, недоотримання коштів не дозволяє підприємству стабільно працювати та залишає співробітників без зарплати.

2 березня обленерго відключало «Херсонтеплоенерго» від електропостачання через заборгованість 1,04 млн гривень
(у цілому борг за послуги обл-енерго та ХОЕК – 4,29 млн грн.).

Як зазначив директор теплопідприємства Сергій Харченко, в першу чергу цей борг виник через абонентів-боржників. Окрім того, немає допомоги й від міської влади. Хоча затверджений тариф міськвиконкомом для підприємства в 2018 році залишається економічно необґрунтованим і покриває лише 83% витрат. А заборгованість населення становить 126,7 (!) млн гривень.

У день відключення електрики, щоб забезпечити хоча б роботу абонвідділу (бо споживачі приїжджали для сплати за опалення), теплопідприємству довелося задіяти генератори.

Керівництву «Херсонтеплоенерго» вдалося домовитися з обленерго. Як тільки на рахунок комунального підприємства надійшла певна сума від сплати за послугу опалення споживачами, відразу частину боргу перевели в обленерго. Тож електропостачання поновили.

До речі, ще гірше розраховуються за послугу абоненти комунального підприємства «Олешки-сервіс». А тому КП не змогло заплатити за газ. Результат – за несплату поточних платежів після попередження «Нафтогаз» припинив постачання газу з березня 2020 року цьому підприємству. Відтак, тимчасово припинено постачання тепла до житлового та нежитлового фонду Олешок.

Деякі абоненти легковажно заявляють, мовляв, на дворі вже +15, тож нехай відключають і електрику, й опалення, зима була тепла, а тарифи все одно високі.

«Не раз доводилося чути від деяких людей, що тепловики заробляють собі гроші завдяки великим тарифам, – коментує Сергій Володимирович. – Саме для таких поясню, як виглядає калькуляція витрат. Зі сплати за послугу теплопостачання, яка надходить від споживачів, відразу 73,69% перераховується постачальнику природного газу – «Нафтогазу». Тобто на рахунку підприємства залишається невелика частина коштів. На зарплату та погашення обов’язкових податків і платежів теплопідприємство може виділити лише 14,4%. Це призводить до постійної затримки зарплати співробітникам. Витрати на послуги постачання електроенергії та її розподіл складають 6,87%. Решта 5,04% – це витрати на рентні платежі, податок на прибуток, екологічний податок, виплата за матеріали для виконання аварійно-ремонтних робіт, погашення заборгованості перед постачальниками, погашення договорів на реструктуризацію за спожитий газ, повірка приладів, послуги зв’язку. Тобто на планові ремонти, оновлення обладнання не залишається нічого. Найбільш образливо за наших співробітників: навіть у опалювальний сезон ми ніяк не можемо подолати майже двомісячну заборгованість по зарплаті. Підприємство втрачає кваліфіковані кадри. Тому наголошую: боржники, майте совість, негайно заплатіть борги, внесіть оплату за поточний опалювальний сезон! Ті люди, які опинилися в складному фінансовому становищі та не мають можливості вчасно платити, завжди можуть звернутися на наше підприємство, ми з розумінням ставимося до проблеми. Завжди можна знайти вихід. У певних випадках ми реструктуризуємо борги абонентів навіть строком до 5 років».

Так, коли зима позаду, то можна бубоніти на тепловиків через зависокі тарифи. Але все ж треба зважувати – в жовтні, коли прийде наступний опалювальний сезон і в квартирах буде холодно, всі чекатимуть запуску котелень.
А для цього теплопідприємствам потрібно отримувати ліміти на газ, повернути борги за газ та електрику. А чи буде з чого?

Ще один момент: «Херсонтеплоенерго» подає позови до суду на злісних боржників. Тільки з початку року КП подало
159 позовів на злісних неплатників на суму більше 3 мільйонів гривень. Як попереджують юристи підприємства, крім основної суми заборгованості, яку примусово можуть списати з рахунків боржника, додатково доведеться сплатити судовий збір –
1,5% вартості позову, але не менше одного розміру прожиткового мінімуму (на 01.01. 2020 рік – це 2027 грн.), виконавчий збір –
10% від суми боргу, витрати виконавчого провадження. А якщо суми грошей не вистачає на банківських рахунках, то йде опис майна, підкреслюють юристи КП.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів