ПроЇЖУ: українська паляничка – рецепт від жительки Херсона, який рятував під час окупації

ПроЇЖУ: українська паляничка – рецепт від жительки Херсона, який рятував під час окупації

Автор: Марина Поліщук 12 Ноября 2023 17:20

Ця рубрика – про їжу. Незважаючи на ту страшну реальність, в якій під ворожими обстрілами живуть тисячі жителів Херсонщини, на стрес, який відчувають і ті, хто залишається вдома, і ті, хто виїхав з рідних міст і сіл, – попри все це, нам щодня потрібно їсти й пити. Тож мета рубрики «ПроЇЖУ» – відволіктися від війни й переключити увагу свого мозку на шлунок.

Сьогодні в рубриці – рецепт від жительки Херсона Аліни. Жінка з родиною всю окупацію залишалася в місті й зараз не збирається виїжджати, незважаючи на сильні обстріли. Вона відчула на собі – як це, коли не вистачає хліба; коли немає ні світла, ні газу, ні води, а родину треба чимось годувати…

СМАЧНА УКРАЇНСЬКА ПАЛЯНИЧКА

На початку окупації, у березні 2022 року, у Херсоні були перебої з постачанням хліба. Щоб отримати буханець, треба було вистояти чималу чергу, і не факт, що був би з хлібиною. Якось зі мною трапилася історія, завдяки якій відтоді паляниця власної випічки стала моїм найулюбленішим виробом із борошна.

Так от, у черзі за хлібчиком одна жіночка жалілася, що їй мало однієї хлібини (уже тоді кілька днів у невеличкому магазині в моєму районі хліб продавали по одній хлібині в руки). Вона розповіла, що їй потрібно дві: одну хлібину собі, одну – старенькому сусіду, який сам не в змозі стояти в черзі. Я не довго думала й віддала свій хліб жінці, а сама вирішила, що прийшов час мені навчитися пекти паляниці.

Якщо чесно – я ще та «майстриня», до того ж із борошном ніколи не дружила. Але потрібно ж колись хоч спробувати.

Спробувала (гугл, як завжди, допоміг). Вийшли смачнющі! До того ж – ще й корисні, адже робила без дріжджів та з цільнозернової муки (її на початку окупації продавали майже в усіх магазинах, бо іншої не було). Тож пропоную рецепт смачної української палянички.

Продукти:
- борошно – 600 г;
- кисле молоко – 250 мл;
- 1 яйце;
- цукор, сода, сіль – по 1 ч. л.

Кисле молоко треба з'єднати з сіллю, цукром та содою. Добре перемішати, щоб усе розчинилося.

Яйце окремо збити до однорідності та додати до кефіру. Потім додати просіяне борошно й замісити тісто.

Розділити на частини потрібного розміру, розкачати кожну завтовшки 2-3 сантиметри. Присипати тісто тонесеньким шаром борошна й дати «відпочити» хвилин 15.

Смажити на добре розігрітій сковороді на середньому вогні під кришкою до готовності.

Такі палянички добре смакують з борщем із салом та часником. Смачного!


Фото надане жителькою Херсона Аліною

***

Нагадаємо, у рубриці «ПроЇЖУ» «Гривна» ділиться кулінарними досягненнями херсонців. Пропонуємо нашим читачам стати співавторами рубрики – надсилайте в «Гривну» свої рецепти страв, що з’явилися у вашій родині «завдяки» війні. Це можуть бути цікаві нові страви, про які ви раніше навіть не чули, а тепер готуєте регулярно. Або давно знайомі рецепти, але вдосконалені чи підкореговані.

Якщо можете поділитися короткою історією життя вашої родини після 24 лютого 2022 року – це буде дуже доречним. Свої листи надсилайте на електронну пошту «Гривни» (grivna.mail@gmail.com) або пишіть нам у Facebook чи Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПроЇЖУ: смачні відбивні та смажена картопля – рецепт від жительки Херсона 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів