Ця рубрика – про їжу. Незважаючи на ту страшну реальність, в якій під ворожими обстрілами живуть тисячі жителів Херсонщини, на стрес, який відчувають і ті, хто залишається вдома, і ті, хто виїхав з рідних міст і сіл, – попри все це, нам щодня потрібно їсти й пити. Тож мета рубрики «ПроЇЖУ» – відволіктися від війни й переключити увагу свого мозку на шлунок.
Херсонка Оксана 6 місяців вимушено прожила в Миколаєві. Саме в цьому місті, що на пів року стало прихистком для жінки, вона спробувала та полюбила готувати страви з гарбузом.
«Перше, що я зробила, коли в листопаді 2022 року вимушено переїхала до сусіднього Миколаєва, – прийшла до супермаркету. Мені не потрібно було чогось особливого. Просто я хотіла побачити прилавки з товарами українських виробників, адже в Херсоні за час окупації я дуже скучила за всім українським. Я ходила поміж прилавків, лотків та стендів як по музею: розглядала, вчитувалася в цінники, торкалася до болі знайомих і таких рідних баночок, упаковок, пакунків…
Біля прилавку з овочами я затрималася – мене здивувала різноманітність гарбузів. Вони були там різні: круглі, грушоподібні, яскраво помаранчеві та навіть майже білі!
Я вголос промовила: «Як шкода, що я не люблю гарбузи, вони такі гарні!» Поруч стояла жіночка, яка з подивом подивилася на мене з-під елегантних окулярів і промовила: «Дорогенька, ви просто не вмієте готувати гарбуз! Я вас навчу!»
Ми трохи посміялися з анекдоту про «котів, яких ви не любите через те, що не вмієте їх готувати». Після цього жінка порадила мені приготувати гарбузову шарлотку та розповіла рецепт. Я купила шматок гарбуза й спробувала. Результат виявився неперевершеним!» – розповіла жінка «Гривні» та поділилася рецептом.
ГАРБУЗОВО-СИРНИЙ «СОНЯЧНИЙ» ПИРІГ
Продукти:
- 200-250 г гарбуза (бажано яскравого помаранчевого кольору – вони найсолодші);
- 3 яйця;
- 150 г кисломолочного сиру;
- 200 г цукру;
- 200 г борошна;
- 50 г вершкового масла;
- пакетик розпушувача;
- пакетик ванільного цукру.
Яйця та цукор збийте до стану білої піни. Додайте борошно, розпушувач та ванільний цукор і обережно змішайте. Поставте отримане рідке тісто трохи відпочити при кімнатній температурі хвилин на 10-15.
У цей час очистіть від шкірки шматок гарбуза та натріть його на середній за розміром терці. Змішайте гарбуз із сиром та додайте до тіста.
Форму для випікання гарно змастіть шматочком вершкового масла, влийте масу та випікайте в заздалегідь розігрітій до +1800С духовці рівно годину (можна випікати в мультиварці в режимі «Випічка»).
У холодні морозні дні такий «сонячний» смачний пиріг обов’язково додасть тепла. Смачного!
Фото надане авторкою рецепта
***
Нагадаємо, у рубриці «ПроЇЖУ» «Гривна» ділиться кулінарними досягненнями херсонців. Пропонуємо нашим читачам стати співавторами рубрики – надсилайте в «Гривну» свої рецепти страв, що з’явилися у вашій родині «завдяки» війні. Це можуть бути цікаві нові страви, про які ви раніше навіть не чули, а тепер готуєте регулярно. Або давно знайомі рецепти, але вдосконалені чи підкореговані.
Якщо можете поділитися короткою історією життя вашої родини після 24 лютого 2022 року – це буде дуже доречним. Свої листи надсилайте на електронну пошту «Гривни» або пишіть нам у Facebook чи Telegram.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПроЇЖУ: ніжна печінка з грибами в сметанному соусі
Тэги: