ПроЇЖУ: домашня пахлава – рецепт для тих, хто любить горіхи

ПроЇЖУ: домашня пахлава – рецепт для тих, хто любить горіхи

Автор: Марина Поліщук 10 Декабря 2023 18:25

Ця рубрика – про їжу. Незважаючи на ту страшну реальність, в якій під ворожими обстрілами живуть тисячі жителів Херсонщини, на стрес, який відчувають і ті, хто залишається вдома, і ті, хто виїхав з рідних міст і сіл, – попри все це, нам щодня потрібно їсти й пити. Тож мета рубрики «ПроЇЖУ» – відволіктися від війни й переключити увагу свого мозку на шлунок.

Сьогодні в рубриці – рецепт домашньої пахлави. Рецептом поділилася жителька Білозерської громади Софія. Сьогодні вона з родиною – ВПО, живуть у Вінницькій області.

ДОМАШНЯ ПАХЛАВА

Ми в родині обожнюємо горіхи, тому всілякі тортики чи печиво я випікаю саме з горіхами. Зараз ми живемо в невеликому райцентрі на Вінниччині, і тут – просто рай для любителів горіхів та яблук. Стільки горіхів та яблунь, які ростуть просто на кожному кроці, я давно не бачила. Є навіть горіхові (не звичайні, грецькі, а такі, типу фундукові) та яблуневі посадки уздовж доріг.

Коротше, горіхів у нас зараз удосталь, тож я навчилася готувати декілька нових страв з ними. Особливо сподобалася моїм дітям пахлава, тож її рецептом і поділюся.

Продукти:

- заморожене тісто філо – 1 упаковка, 400 г;

- вершкове масло – 1 пачка, 180 г;

- грецькі горіхи – приблизно 300 г, можна й більше;

- вода – 200 мл;

- цукор – 300 г, можна менше;

- мед – 1 ст. ложка.

Очищені горіхи перемолоти в блендері. Оскільки мої діти люблять родзинки у випічці, я до горіхів додала й родзинки (100-150 грамів). Вершкове масло розтопити.

Тісто розморозити, як зазначено на упаковці, розрізати пополам або за розміром вашої жаровні. Викладаємо на деко лист тіста, змащуємо розтопленим вершковим маслом. Зверху – знову лист тіста, знову змащуємо маслом. І зверху – ще один такий самий лист тіста з маслом. Третій лист посипаємо перемеленими горіхами. Так робимо до кінця, кожен третій лист щедро посипаючи горіхами. Верхній шар тіста теж змазати маслом.

Загалом у мене виходить так:

- 3 шари тіста
- горішки
- 3 шари тіста
- горішки
- 3 шари тіста
- горішки
- 2 шари тіста.

Прямо у жаровні розрізаємо страву на невеликі прямокутники та ставимо в духовку на 35-40 хвилин при 180 градусах.

Поки пахлава випікається, варимо сироп. У воду додати цукор і, помішуючи постійно, варити хвилин 15. Потім додати столову ложку меду та дочекатися, поки він розчиниться. Якщо не любите дуже солодке, то цукру можна менше.

Коли пахлава буде готова, заливаємо її гарячим сиропом прямо у жаровні. Залишаємо деко у вимкненій духовці до повного охолодження – на 2-3 години.

Смачного!


Домашня пахлава. Фото надане жителькою Білозерської громади Софією

***

Нагадаємо, у рубриці «ПроЇЖУ» «Гривна» ділиться кулінарними досягненнями херсонців. Пропонуємо нашим читачам стати співавторами рубрики – надсилайте в «Гривну» свої рецепти страв, що з’явилися у вашій родині «завдяки» війні. Це можуть бути цікаві нові страви, про які ви раніше навіть не чули, а тепер готуєте регулярно. Або давно знайомі рецепти, але вдосконалені чи підкореговані.

Якщо можете поділитися короткою історією життя вашої родини після 24 лютого 2022 року – це буде дуже доречним. Свої листи надсилайте на електронну пошту «Гривни» (grivna.mail@gmail.com) або пишіть нам у Facebook чи Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПроЇЖУ: суші-торт – проста в приготуванні страва до святкового столу

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів