Український хліб подорожчає та змінить смак: у чому причини
Ілюстративне фото

Український хліб подорожчає та змінить смак: у чому причини

Автор: Марина Поліщук 13 Червня 2024 15:30

Спеціалісти прогнозують подорожчання хліба в найближчі місяці. Серед причин називають відключення світла, нестачу робітників через мобілізацію та відсутність необхідного зерна.

Зрештою всі три фактори відіб’ються і на кінцевій ціні хліба та хлібобулочних виробів для споживача. Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів президент «Всеукраїнської асоціації пекарів», директор ТОВ «Київ Хліб» Юрій Дученко. 

За його словами, ситуація з постачанням електроенергії для хлібної галузі на сьогодні критична. Хоча більшість підприємств мають статус критичної інфраструктури та не повинні бути відключені від електромереж, за фактом їх відключають.

«Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, однак аварійні відключення, відключення поза графіком призводять до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання. Не всі заводи мають змогу працювати на генераторах», – пояснює Дудченко.

При цьому використання генераторів підвищує собівартість хліба приблизно на гривну, додає він.

Ситуація вже призвела до дефіциту потужностей – є заводи, які не можуть відновити обладнання через відключення електроенергії. Експерт зазначає, що навіть графіки відключення не підходять хлібній галузі, бо все одно йде переривання технологічного циклу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Херсонщині розпочався збір урожаю: фермери безплатно отримають зернові рукави

Ще однією проблемою для хлібної галузі є мобілізація робітників. Через відсутність людей деякі підприємства змінюють графіки роботи, скорочують обсяги та асортимент виробництва. Дудченко пояснює, що є критично важливі працівники, яким складно знайти заміну на виробництві.

Третя проблема – відсутність зерна другого й третього класу.

«Не розумію, як ми будемо працювати до нового врожаю. Нам терміново потрібно говорити з усіма учасниками процесу, під егідою профільного міністерства підписувати меморандум з аграріями та експортерами, адже борошномели на сьогодні вже не можуть знайти зерна, щоб сформувати помольні партії. Саме борошно також піднялося в ціні на 25-30%», – розповідає Юрій Дудченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна збільшує обсяг експорту агропродукції через морський коридор

За словами експерта, таким чином, є всі передумови для здорожчання хліба на 10%, а в наступні місяці – ще на 20%.

До речі, зміниться не лише ціна, але й смак українського хліба. Днями Мінохорони здоров’я рекомендувало виробникам поступово зменшити кількість солі в хлібі до рівня не більше 0,9 грама на 100 грамів хліба. Сьогодні ж вміст солі в більшості різновидів хліба коливається від 1,07-1,7 грама на 100 грамів. Компенсувати зменшення солі в хлібобулочних виробах пропонують використанням трав та спецій. 

Усе це – через те що українці щодня споживають у 2,5 рази більше солі, ніж передбачено добовою нормою.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів