Фермери окупованої Херсонщини не везуть урожай у Крим, наростає невдоволення «новими регіонами»

Фермери окупованої Херсонщини не везуть урожай у Крим, наростає невдоволення «новими регіонами»

Автор: Марина Поліщук 20 Квитня 2023 14:20

На ринках тимчасово окупованого Криму цієї весни значно менше сільськогосподарської продукції з окупованих Херсонської та Запорізької областей. Тож місцеві жителі, які досхочу об’їдалися минулого року дешевими овочами та фруктами з півдня України, тепер незадоволені «новими регіонами».

Нагадаємо, минулої весни й літа півострів перетворився на справжній овочево-фруктовий рай. Буквально за копійки можна було купити городину та садовину, нагло викрадену в аграріїв тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей. У кримських містах навіть нові ринки відкривали, бо не було куди вмістити ті фури з овочами та фруктами.

Нині ж ситуація зовсім інша. Поки пропагандисти з Генічеська, захлинаючись, розповідають про «новий врожай», на окупованому півострові помітили раптове різке скорочення кількості херсонських овочів, повідомляє Асоціація реінтеграції Криму.

«Як раптом з’ясувалося, пограбувати вже вирощений урожай 2022 року і вивезти його на окупованій півострів агресору було досить просто. А ось змусити каховських та мелітопольських фермерів садити врожай 2023 року йому набагато складніше.

Тому зараз тамтешні аграрії не планують до окупованого Криму не лише через знищені дороги та побори від команди Аксьонова на Чонгарі та Перекопі – їм просто нема чого возити», – ідеться в повідомленні Асоціації.

Окупація півдня України розчарувала кримських чиновників через те, що завезення сільськогосподарської продукції значно зменшилося, пише для «Крим.Реалії» Костянтин Подоляк, український журналіст і публіцист.


Картопля з окупованої Херсонщини на ринку в Керчі, 2022 рік. Фото: krymr.org (RFE/RL)

Він зазначає, що однією з цілей російської окупації частини Запорізької та Херсонської областей Росією було збільшення постачання сільськогосподарської та іншої продукції в окупований Крим, Ростовську область та інші регіони РФ. Але, як показує аналіз ситуації кримськими журналістами, надії не справдилися.

Зокрема, днями пропагандистська севастопольська служба новин ForPost процитувала так звану заступницю фейкового міністра промислової політики Криму Ірину Мезавцову. Представниця окупаційної влади півострова повідомила, що спад поставок овочів із півдня материкової України призвів до того, що зараз у Крим завозять 500-700 тонн продукції на тиждень, і «міністерство» домагається, щоб завозили хоча б одну тисячу тонн щотижня. Окупанти сподіваються на виправлення ситуації за рахунок весняного врожаю у травні. Вони дуже чекають цього, бо, за розрахунками «міністерства», поставки лише овочів борщового набору знижують ціни на ринку на 37%.


Ринок у Керчі з продукцією, вивезеною з окупованих територій Херсонщини. 31 травня 2022 р. Фото: Василь Корчев (RFE/RL)

Слід сказати, пише далі Подоляк, що в роки до окупації кримські базари жили багато в чому за рахунок продукції з Херсонських, Запорізьких і Донецьких полів. Вона становила від 40% до 70% товару на ринках усіх міст Криму. І кримчани її дуже цінували за якість та невисоку ціну.

Ось що пишуть кримчани у форумі до цього матеріалу ForPost:

«Дуже шкода, що така ситуація. Минулого літа ми так раділи овочам і фруктам з Херсона та Мелітополя, вони були значно дешевшими та гарнішими, завжди великі черги стояли до їхніх прилавків».

«На жаль, мало ми раділи продукції з Херсона... Тепер знову з Туреччини їсти!?»

«Поки доїде недорога продукція до Севастополя, вона стає звичайною дорогою. Я восени купував херсонські груші, найсмачніші, за ціною в 2 рази нижчою за місцево-турецько-джанкойські. Купував кілька разів за два тижні і розумів, що таке довго тривати не зможе. Точно, херсонці швидко зрозуміли, що свої товари на пів копійки доставляти до Севастополя коштує карбованець…»

Крім того, часто кримські торговці минулого року видавали свою кримську продукцію за херсонську, що давало їм привід підвищувати ціну.


Сільгосппродукція на ринку в Керчі під час повномасштабної війни Росії проти України. 31 травня 2022 р. Фото: Василь Корчев (RFE/RL)

Після окупації півдня України російські чиновники часто просто крали сільгосппродукцію у місцевих фермерів чи скуповували її за пів ціни й самі везли до Криму продавати дорожче. Чиновники-самозванці також усіма силами примушували фермерів самих везти овочі та іншу сільгосппродукцію до Криму, аби зменшити розчарування кримчан ринковою дорожнечею. Погодилися на це тільки ті, хто не мав іншого виходу.

І нинішній рейд, який провели севастопольські журналісти кримськими ринками у пошуках продукції з окупованих Херсонської та Запорізької областей, продемонстрував, що українські фермери не поспішають на півострів, і що Крим зовсім у них не в пріоритеті. На шляху стала Ростовська область і сама Москва.

Поки існує сухопутна дорога в Росію окупованими регіонами, минаючи Крим з його небезпечним, довгим і пов'язаним із чергами та перевірками Керченським мостом, чиновники-колаборанти організовують потік якісних українських овочів на Ростов та Москву. Кому ж не пощастило здобути «рознарядку» чи домовитися про збут товару в самій Росії, намагаються збути його в Криму.

Торговці, яких кримські журналісти зустріли на ринку в Сімферополі, розповіли, що в Херсонську область «фури прямо з Москви заїжджають і все повністю вивозять. Минулого року дорогу через Таганрог на Ростов ще не зробили, ось їм доводилося через Крим і Кримський міст їхати, гаяти час і гроші. А тепер можна одразу гнати на Москву! Крим знову залишається сам собою».

Причому Крим хоче якісного та дешевого товару дедалі більше. Але на ринку здебільшого кримські торговці – вони розповідають, що фермери із Запоріжжя та Херсона «продають швидше (місцевим оптовикам, – ред.) і одразу їдуть, не затримуючись».


Пропагандистське видання ForPost пише: «У Крим завозять усе менше овочів з «нових територій». Проте навіть менша кількість товару з Херсонщини стримує кримські ціни». Ринок у Сімферополі, квітень 2023 р. Фото: sevastopol.su

На ринку виявилося лише кілька машин з українськими номерами. Серед них – сім'я з Херсонської області з трьома тоннами картоплі осіннього врожаю. Чоловік з дружиною продають свою картоплю по 18 рублів за кілограм і ночують просто в машині, бо не можуть дозволити собі винайняти квартиру навіть на 1-2 ночі. Вони купують пальне, харчуються, на всьому заощаджують, щоб не «піти в мінус, бо возити буде невигідно». Вони додають, що планують шукати точки збуту аграрної продукції поближче до дому. При цьому на питання про плани на новий сезон херсонці не змогли відповісти.

А Віктор із Мелітополя пояснив, що він з минулого року постійно живе у Сімферополі – на ринку торгує тим, що йому регулярно привозять земляки. І за його спостереженнями, постачання теж зменшилося. Зокрема й тому, що вирощування скоротилося.

«Там, на Батьківщині, самі старі люди залишилися. Всі інші роз'їхалися: хто до Криму, хто до Москви, Ростовської області, хто до Європи. Сіяти та вирощувати врожай нема кому», – уточнює чоловік.

Фото на обкладинці: полуниця «Херсон» на ринку в Севастополі, 24 травня 2022 р. Фото: «Крим.Реалії»

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів