Збережемо екологію разом: херсонців закликають здавати товари на переробку

Автор: Полина Дайнега 22 Августа 2019 12:35

Збережемо екологію разом! Саме під таким гаслом вчора у Херсоні проводили чергову екологічну акцію. Так, усі бажаючі збиралися біля головного відділення «Укрпошти», що біля кінотеатру «Україна», та звідки відправляли тетра-пак.

Більш детально про акцію та її мету журналістам інтернет-видання «Гривна» розповіла керівниця Центру екологічної інформації Херсонської обласної бібліотеки ім. Гончара, обласна координаторка Let's do it, Ukraine Юлія Тищенко.

Екологічні акції у Херсоні та на території області проводяться доволі-таки часто. Мешканців вчать сортувати сміття, розповідають про шкоду пластика на навколишнє середовище та закликають відмовитися від нього, використовуючи екологічні сумки. Проте, як виявилося, подібних акцій у світі дуже багато, але більшість херсонців про них навіть і не чули. Одна з найпоширеніших є тетра-пак.

«Вчора ми вирішили зробити у Херсоні пробну версію акції тетра-пак, відправляючи на переробку паперове горнятко, й декілька пакетів з під молочної продукції (з середини вони чорні). Загалом під час пробної акції нам вдалося зібрати ящик з наповненням у 1200 грамів. Коштувала відправка майже 29 гривень»,- зазначила Тищенко.

Відомо, що посилка поїхала до Києва, а саме на столичне підприємство «Зелений птах». У рамках проекту сміття доставлені товари будуть перероблені на корисні речі.

«Перш за все ми створюємо зелений товар. Наш товар лежить на трьох китах зеленої економіки: користуйся ще раз, відновлюй, переробляй»,- зазначено на сайті підприємства.

Що ж таке «Tetra-pack» і з чим його їдять

Tetra-pack - це таке багатошарове пакування. В них зазвичай продають сік та молоко. У Херсоні такий вид упаковки не приймається ніде, хоча має багато корисних матеріалів. В Україні з тетропаку виготовляють книжки, блокноти та щоденники. А Херсон це щодня викидає.

Які товари можна відправляти у рамках акції збираємо Tetra-pack

Перелік товарів, які можна відправляти у рамках цієї акції дуже великий. Херсонці навіть не уявляють, те, що вони викидають щодня до смітника можна переробити й отримати корисний товар для власного використання. Для відправки на перероблення також збираємо:

- паперові горнятка (сухі, без паличок, кришечок, соломинок, недопалків, пакетиків чаю). Окремо мити їх не потрібно;
упаковку ТetraPakЕloPak, PurePak (гарно спресовану, можна з кришечками). Окремо мити не потрібно;
- паперові відерця від попкорну в кінотеатрах;
- паперові відерця від морозива (обов'язково мити);
- ростові фігури з картону;
- паперові тарілки (обов'язково мити);
- макулатуру (гарно спресовану);
- прозорі PET пляшки (гарно спресовані, можна з кришечками);
- кур'єрські пакети, пакувальну плівку та плівку з пупирками, великі магазинні пакети, бахіли.

«Звертаю увагу! Усі товари, які ви збираєте та плануєте відправити на перероблення, повинні бути чистими, висушеними та акуратно зібраними»,- додала Юлія Тищенко.

Нагадаємо, херсонців закликають відмовитися від повітряних кульок. Ця тема наразі є актуальною, адже у навчальних закладах готуються до урочистої лінійки. Та усі ми знаємо, що повітряні кульки присутні майже на кожному святі. Про шкоду навколишньому середовищу та для тварин читайте у нашому матеріалі: Скажем нет воздушным шарам: в Херсоне призывают отказаться от праздничного атрибута

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів