Якщо отримуєш зарплату менше «мінімалки» - не дають субсидію?

Автор: Альона ГРЕБЕНЮК 30 Сентября 2018 12:26

«Мені відмовили у субсидії, забрали літню і попередили, що зимової теж не буде, - поскаржилася до редакції «Гривни» херсонка Валентина Степанівна. – Я не знаю, як виживатиму взимку. Я працюю й отримую мінімальну заробітну плату. Того року, коли в державі підвищили мінімальну зарплату, на приватному підприємстві мене перевели на 50% ставки. Сказали, що це не вплине на мій стаж чи інше, тому що підприємство сплачує у Пенсійний фонд фіксовану суму податку за кожного працівника, хоч у нього 100% ставки чи половина. Але в нашій державі чим ти бідніший, тим менше в тебе прав. У бідних ще й субсидію відбирають. З органів соцзахисту прийшов лист, що мені відмовили у субсидії через те, що в мене не було повної мінімальної зарплати. Така норма при нарахуванні субсидії з’явилася з 1 травня 2018 року. Але чомусь її застосовують на періоди, які були раніше. Повернули мені повну зарплату з травня цього року, але й це не дає мені право отримати зимову субсидію, бо для розрахунку зимової субсидії беруть перше півріччя 2018 року. Влітку ледве вистачає грошей на життя. Добре, що немає дороговартісного опалення. Воду й електроенергію намагаюся економити як можу. Але якщо в мене заберуть ще й зимову субсидію, то хоч вмирай!»

Напевно, такі скарги приходять не тільки до нашої редакції, але й на урядову лінію. І ось що з цього питання каже міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Він стверджує, що громадяни, які отримують менше за мінімальну зарплатню, мають змогу звернутися до комісії з питань призначення житлових субсидій. Якщо єдиний соціальний внесок (ЄСВ) сплачується в повному обсязі, комісія у дохід порахує три або навіть один прожиткових мінімуми, в залежності від соціального стану людини, і розрахує розмір субсидії.

Якщо ЄСВ не сплачується з вини роботодавця, то субсидію громадяни мають змогу оформити на загальних умовах, без розгляду справи комісією. Субсидію у таких випадках розраховують на основі реально отриманих доходів, тобто з урахуванням мінімальної заробітної плати.

По-перше, треба зазначити, що «мінімалка» складає «грязними» 3700 гривень. А прожитковий мінімум - 1777 гривень. Якщо порахують вам три розміри, то вийде сума аж 5331 гривня. То навіщо людині, яка не має в реальності такого доходу, розраховувати субсидію з такої суми?

Друге – в облдепартаменті соцзахисту населення Херсонщини керуються головним аргументом: є чітко написані норми і нових змін не було. Фахівці працюють за законом, а не за словами. Як тільки законодавцем офіційно будуть внесені зміни до закону, їх почнуть застосовувати. Наразі навіть немає норм, про які зазначив Рева.

Читайте також: Херсонці, маєте автопричеп, не працюєте? Субсидію можете не отримати!

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів