Фейки, дезінформація та перекручення фактів - чого тільки не зустрінеш на просторах сучасних засобів масової інформації (ЗМІ). Медійники ладні на все, аби привернути увагу читачів та отримати високі рейтинги. У народі фейк – звичайна брехня, проте за словами фахівців, усе набагато складніше, адже вони негативно впливають на емоційний стан, вводять в оману та залякують населення.

Наразі топовими розповсюджувачами інформації є зовсім не інтернет-видання, телебачення або інші ЗМІ, а соціальні мережі. Саме там більшість людей проводять значну частину власного часу. Побачивши резонансну новину, читачі роблять репост і таким чином повідомляють про це іншим. Вони виступають своєрідними губками, які поглинають цю інформацію та поширюють у колі спілкування.

Варіантів, де можливо підхопити фейкову інформацію досить-таки багато. Журналісти інтернет-видання «Гривна», вирішили дізнатися, звідки херсонці дізнаються новини.

Проте цього разу ми підготували для містян неочікуваний сюрприз. Після запитань показали їм три новини:

Новина №1«Дитячі будинки закриють. Дітей – на органи». Даний матеріал розміщений на місцевому інтернет-виданні «Херсонці». Автор спотворив слова ексміністра охорони здоров`я України Уляни Супрун. Чорно-біла фотографія маленької дитини та резонансний заголовок мали насторожити херсонців та змусити панікувати. Проте наші реципієнти виявилися обізнаними та більш-менш відповідали правильно.

Новина №2«В Херсонській ОДА створять управління щастя». Стаття опублікована на місцевому сайті «Любимый Херсон». Автор подав отриману інформацію та розкрив сутність. Фото використано не зрозуміле. Проте дану інформацію значна кількість читачів сприйняли як жарт, адже раніше нічого подібного не було.

Новина №3«На Херсонщині виростили кавун в 119 кілограмів». Стаття опублікована на всеукраїнському сайті «Уніан». Новина спрямована на візуалізацію читачів. На заставці – фотографія фермера, поряд біля якого величезний кавун.

Херсонці мали зрозуміти, які новини є фейковими, а які правдивими. Що з цього вийшло дивіться у нашому відео:

Як бачимо, не всі херсонці довіряють ЗМІ та сприймають фейки за справжні новини. Деякі розуміють, що потрібна мінімальна перевірка: хоча б промоніторити інші медіа.

Тэги:

Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів