Новокаховська ОТГ: хтось приходить, хтось хоче піти

Автор: Ольга АНДРЄЄВА 19 Октября 2019 11:00

Процес децентралізації на Херсонщині триває – і чи не найдивовижніше він проходить у громаді Нової Каховки.

За офіційними даними державного прес-центру ініціативи «Децентралізація» на середину жовтня, зараз до Новокаховської міської об’єднаної територіальної громади входять Новокаховська міська рада – власне місто Нова Каховка, Таврійська міська рада – місто Таврійськ і селище Плодове, Дніпрянська селищна рада – це смт Дніпряни та села Корсунка, Нові Лагері та Піщане, Райська сільська рада – це селища Райське й Тополівка та села Маслівка та Обривка. Проте ці дані зовсім не кінцеві. 

Взагалі, Новокаховська міськрада від самого початку фактично була об’єднаною громадою, бо в її склад входили найближчі сільські ради. А минулого року до неї приєдналися ще 4 населені пункти Дніпрянської селищної ради – це стало можливим після того, як парламент ухвалив закон про доприєднання до об’єднаних тергромад, ініційований Асоціацією міст України.

Проте на цьому процеси формування ОТГ не припинилися:  нещодавно мешканці села Веселе Бериславського району висловили бажання приєднатися до Новокаховської міської об’єднаної тергромади. Наразі процес приєднання села – на фінішній прямій, незабаром його буде закінчено: 23 вересня проекти рішень Новокаховської міської та Веселівської сільської рад про об’єднання громад отримали висновки Херсонської ОДА про їх відповідність Конституції та законам України. До речі, 12 жовтня селу Веселе виповнилося 100 років від заснування, міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко привітав зі сторічним ювілеєм своїх майбутніх «підданих».

Читайте також: Децентралізація: на Херсонщині може з’явитися Скадовська ОТГ

Також до ОТГ висловила бажання приєднатися й Козацька селищна рада Бериславського району. Наприкінці вересня на громадських зборах переважна більшість присутніх підтримали цю пропозицію: 103 проголосували за приєднання, 3 – проти, 9 утримались. Рішення про приєднання Козацького до Новокаховської ОТГ днями буде винесено на сесію селищної ради.

А ось Одрадокам’янці того ж таки Бериславського району в приєднанні до Нової Каховки відмовили. Як пояснив Володимир Коваленко, в розмові з депутатами цієї сільради щодо об’єднання з Новокаховською ОТГ з’ясувалось, що далеко не всі сільчани підтримують цю ідею: півсела виступає за приєднання до Берислава, а друга половина – за Нову Каховку. Тож депутати Новокаховської міськради вирішили, що потреби приєднувати Одрадокам’янку немає, тим більше, що село розташоване доволі далеко від міста.

Натомість Таврійськ прагне вийти зі складу Новокаховської громади та створити власну ОТГ спільно з населеними пунктами Кам’янської сільради Каховського району. Ще в 2016 році голова ХОДА підписав розпорядження про затвердження висновків щодо законності створення Таврійської ОТГ, яке з відповідним пакетом документів було відправлене до ЦВК: із клопотанням про призначення перших виборів у новоствореній ОТГ. Але минуло вже три роки, а ЦВК вибори так і не призначила.

Міський голова Нової Каховки не раз наголошував, що головною перевагою для громад населених пунктів, які доєднались до ОТГ, є можливість отримувати кошти на розвиток своїх територій – бо фінансування виділяється саме на них, а не на місто. Володимир Коваленко, передає сайт «Online Нова Каховка», підкреслює свою незмінну позицію стосовно того, що в усіх нових громадах, які приєднуються до Нової Каховки, всі кошти, які заробляються на території громади, залишаються на розвиток саме її інфраструктури.

А ось формування органів виконавчої влади на стадії злиття виявилося абсолютно новим досвідом. Питання вирішили таким чином: фахівців ввели в структуру Новокаховської міськради, але фактично залишили отримання цих послуг на місцях. Тож, наприклад, спеціалісти соцзахисту, землевпорядники та реєстратори працюють у своїх сільрадах. Безумовне збереження всіх працівників, котрі надають соціальні послуги населенню, є принциповим.

Читайте також: Як реформа децентралізації змінює життя у селах на Херсонщині

На сесії Новокаховської міськради 10 жовтня в комунальну власність ОТГ із державної власності прийняли землю – вперше. Так, повідомляє «Online Нова Каховка», в міську власність було прийнято біля 80 га земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які знаходились на території колишньої Дніпрянської селищної ради та в самій Новій Каховці. Тепер відділ земельних відносин і комунальної власності міськвиконкому разом із фахівцями старостинських округів Дніпрянської, Веселівської, Райської рад потрібно напрацювати пропозиції щодо стратегічного бачення подальших використань земель, які будуть у власності Новокаховської ОТГ.

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів