Нардеп Романова у Херсоні: “Регіону потрібне стратегічне планування”

Автор: Виталий Яшков 11 Октября 2018 09:59

Туризм - одна з найперспективніших сфер розвитку економіки. Цю "золоту жилу" вже освоїли ряд країн, економіка і інфраструктура яких розвиваються саме завдяки прибутку від обслуговування приїжджих.

Днями Херсон відвідала народна депутатка України від "Самопомочі", голова підкомітету Верховної Ради з питань туризму, курортів і рекреації Анна Романова.

На зустріч з представницею ВРУ прийшли і представники органів влади, і підприємці різних сфер, і міські активісти. Говорили про стратегію розвитку, стандарти в туризмі, взаємодію та ефективну роботі влади і підприємців, про створення інфраструктури, контроль і брендування територій. 

За словами Романової наявність старовинних замків, морів чи інших ресурсів не відіграють ключову роль у створенні туристичного продукту, а от системне планування і правильне інформаційне позиціонування регіону вирішує багато питань. Проте для цього має дуже чітко і злагоджено працювати структура усіх органів влади, яка, до речі, на Херсонщині у сфері туризму розвивається досить хаотично. Зокрема, в Херсонській облдержадміністрації взагалі відсутнє окреме  управління туризму, що на думку Анни є неприпустимим, а на потреби щодо розвитку туризму в місті та області виділяється в два-три рази менше, ніж передбачалося:

“Це поширена проблема. З часів створення незалежної України 18 разів туристичну сферу перекидали до різних структур. Нюансів дуже багато. Зараз туризм відноситься до Міністерства економіки. Я свого часу зробила аналітику і розіслала її разом із листом до усіх обласних державних адміністрацій, де поставила питання про наявність програми розвитку туризму, до яких структур входить розвиток туризму (ред. - у Херсоні наразі цей напрямок курує управління культури і туризму при Херсонській ОДА) і скільки коштів виділяється. От мене взагалі здивувало, що у вас у Херсоні немає окремого управління, а є сектор… що це взагалі таке? Це гірше, ніж відділ. Має бути Департамент або управління, бо це перспективна сфера, що має займатись стратегією розвитку і ефективним освоєнням коштів у розвитку інфраструктури, а це не тільки сфера послуг - це і хороші дороги, і стандарти обслуговування, і податки до місцевих бюджетів, і створення робочих місць”, - обурюється Анна Романова.

Отже, стратегія розвитку туризму зачіпає усі сфери діяльності міста і тому вимагає чіткого позиціонування і злагодженої координації дій. Залишила Анна і цікаву підказку підприємцям, активістам і чиновникам Херсонщини, які розвивають туризм:

“У нас Законом визначено лише шість міст-курортів державного значення? - говорить Анна Романова. Серед них Скадовськ. Зараз цьому місту досить важко самостійно розвиватись, а Херсону важко без курортного міста. Тому дуже ефективним може бути спільний проект розвитку туризму, наприклад, хтось їхав на море і потрапив до Херсона на екскурсії, або ж приїхали до Херсона у справах і навідалися до Скадовська на море”.

До речі, на зустріч завітали власники кількох готелів, у тому числі із Залізного Порту, які зазначили, що анексія Криму дала новий економічний поштовх для розвитку і подовжила курортний сезон на Хероснщині - якщо раніше туристи бронювали номери на узбережжі з травня по серпень, то останніми роками активно приїжджають на Херсонщину з квітня по вересень.

Що ж стосується вирішення ключових питань в нашому регіоні, Анна запевнила, що усі побажання можна передати команді “Самопомочі” на місцевому рівні - Андрія Дмитрієва та Дініса Бердника - і вони або пропрацьовуватимуть їх самостійно, або передаватимуть їй. Бо потужна мережа даного об’єднання має багато позитивних напрацювань і досвіду у розвитку в тому числі сфери туризму у інших регіонах.

 

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів