У 2019 році місцеві бюджети на Херсонщині почали отримувати більше податків. Пов’язано це із збільшенням надходження податків від підприємців та плати за оренду землі. Загалом у минулому році місцеві бюджети поповнилися на 638 млн грн більше, ніж у 2018 році. Проте, не дивлячись на позитивну динаміку зростання сплати податків, у нашій області залишаються й проблемні аспекти оподаткування. Якщо їх “прибрати”, то місцеві бюджету будуть отримувати чималі кошти, які зможуть використовувати в інтересах громади. Про це повідомив сьогодні на селекторній нараді заступник начальника Державної податкової служби у Херсонській області та АР Крим Ігор Клим.

“За минулий рік до бюджету всіх рівнів у Херсонській області сплачено близько 4,9 млрд грн податків, що на 638 млн грн перевищує показник 2018-го року. Загалом надходження до бюджету зросли на 15%. Понад 60% у наповненні місцевих бюджетів займає податок з доходів фізичних осіб. У минулому році його надійшло 3 млрд 134 млн грн, що майже на 500 млн грн більше ніж у 2018 році. Майже у всіх районах Херсонщини ми бачимо позитивну тенденцію на збільшення надходжень до місцевих бюджетів”, - говорить Клим.

При цьому варто зазначити, що Херсонська область займає останні місця за рівнем оплати праці. Наприклад, у 2019 році середня заробітна плата в Україні становила приблизно 10 тис. грн. Водночас мешканці нашої області в середньому отримували близько 8,2 тис. грн. За словами Клима, на Херсонщині така низька статистика через те, що багато людей працює нелегально. Цим самим підприємці, які їх наймають, не платять жодної копійки податків до бюджету.

“У минулому році працювала робоча група, яка виявляла правила порушення на ринку праці, зокрема нелегальну робочу силу. Результат роботи цієї робочої групи - плюс 10 млн грн податків від бізнесу. Проте, є й райони, які зовсім не відпрацювали в цьому напрямку. Наприклад, Олешківський, де за весь 2019 рік було легалізовано всього 2 працівники. Також негативно проявив себе й туристичний Голопристанський район - там також 2 працівники легалізовано. Окрім цього виявлено й таке порушення: у нас є 1500 підприємців, які дозволяють собі виплачувати заробітну плату нижче “мінімалки” близько 5 тис. працівникам”, - зазначив Клим.

Загалом якщо повністю легалізувати ринок праці на Херсонщині, то надходження до місцевих бюджетів від бізнесу можуть зрости майже в два рази.

Інший важливий податок, який суттєво впливає на наповнення бюджету - податок на оренду землі. У минулому році до місцевих бюджетів перераховано 628 млн грн цього податку. В порівнянні з 2018 роком сума надходжень зросла майже на 100 млн грн. Для того, аби земельний податок й надалі зростав місцевим радам потрібно узаконити земельні ділянки, що використовуються без відповідних дозвільних документів.

Зазначимо, через те, що зараз в Україні активно впроваджують реформу децентралізації кошти від податків перераховуються не до районних бюджетів, а напряму йдуть на місця. Тому об’єднані територіальні громади (ОТГ) отримують право розпоряджатися цими коштами, як зручно їм. Вони можуть витратити їх на будівництво або ремонт доріг, придбання необхідного обладнання для освітніх закладів та інше. Більше невеликі населені пункти не отримують вказівки “з гори”, адже вони тепер вправі розпоряджатися власними коштами.

Тэги:

Деньги
Херсонщина
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів