Довідник грибника: що варто знати херсонцям під час збирання

Автор: Дарья Мельник 22 Октября 2019 19:15

Варто було пройти тільки першим осіннім дощам, як мешканці Херсонщини відправилися у ліси за грибами. Більшість займаються грибництвом заради додаткового заробітку, але залишилися ще й такі, що обожнюють цю справу. Неодноразово медики наголошували, що до процесу збирання грибів варто підійти більш відповідально, аби вберегти своє здоров'я та здоров'я близьких. На ілюстрації нижче ви можете переглянути різновиди отруйних грибів, які на перший погляд не відрізняються від їстівних.

Проте дослухаються не усі, за що потім дуже шкодують, адже опиняються у кращому випадку на лікарняному ліжку.
За інформацією адміністрації КЗ «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», зареєстровано 13 випадків звернення за екстреною медичною допомогою пацієнтів, що постраждали від отруєння грибами, з них двоє дітей. Усе обійшлося промиванням та медикаментами, без летальних випадків.

Симптоми отруєння грибами

Отруєння, як і інші захворювання має свої симптоми. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота та блювання, різкий біль у животі, діарея, зниження пульсу та запаморочення, а також відтік крові від кінцівок.

Не чекай – телефонуй!

Якщо ви або член вашої родини скаржаться на вищевказані симптоми, то не зволікайте. Одразу телефонуйте «103». Після виклику бажано промити потерпілому шлунок простою водою чи прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла). Також до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води чи холодного чаю. Саме ці дії допоможуть вам відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Медики категорично забороняють у цей момент вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти. Адже це може прискорити всмоктування токсинів.

«Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно. Залишки грибів або грибних страв треба обов'язково зберегти, тому що лабораторне дослідження їх допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне харчування»,- прокоментувала заступниця начальника управління відділу розвитку та контролю якості медичної допомоги населенню, акредитації Департаменту охорони здоров’я Наталія Шахман.

Як виявляється, куштувати гриби можна не всім, навіть якщо ви впевнені в іх якості і безпеці. Так, до переліку людей, який не бажано вживати гриби та страви з них входять: жінки у період вагітності та грудним вигодовуванням, дітям до 12 років та похилого віку. Вважається, що їх організм ослаблений, а отже частіше піддається на ризики.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів