Наскільки Херсонська область встигає виконувати вимоги, які ставить перед нею медична реформа «Гроші ходять за пацієнтом», чи отримають заклади охорони здоров’я фінансування від Національної служби здоров’я України (НСЗУ)? На ці та інші питання дали відповідь представники департаменту охорони здоров’я Херсонської ОДА в ході проведення селекторної наради, присвяченої питанням медицини.

Фінансування від НСЗУ

Одна з основних вимог реформи охорони здоров’я – до кінця цього року всі медичні заклади мають бути перетворені у комунальні некомерційні підприємства. В першу чергу це робиться для того, щоб лікарні мали змогу укласти договір із НСЗУ та напряму отримувати кошти із державного бюджету. Лише ті лікарні, які виконають ці вимоги, будуть отримувати кошти не із місцевого, а із державного бюджету.

«Загалом у Херсонській області 85 закладів охорони здоров’я мають бути реорганізовані. У нас вже автомізовано 90,5 % лікарень. Хочу поділитися гарною новиною, що такий відсоток – третій показник по всій Україні. Попереду нас тільки Полтавська та Харківська область, які розпочали цей шлях ще два роки назад», - говорить директор департаменту охорони здоров’я ХОДА Віктор Короленко.

Також він додав, що станом на сьогодні не реорганізовано тільки вісім лікарень: сім у Херсоні та одну у Високопільському районі. Проте, й там медичні заклади будуть автомізовані у найближчий час. Відповідні проекти рішення вже винесено на розгляд сесій місцевих рад.

Наскільки охоче херсонці укладають декларації із лікарями

Нововведення, яке викликало найбільше обговорень та обурень серед українців – декларації, які необхідно укладати із сімейним лікарем. Попри те, що впровадження першої ланки добігає кінця, мешканці області все ще охоче підписують декларації. Адже саме вона є зеленим світлом для урядових програм «Доступні ліки» та «Безкоштовна діагностика». Також від кількості укладених декларацій залежить й фінансування лікарні та безпосередньо розмір заробітної платні лікаря.

В цьому плані Херсонщина також не пасе задніх. Так, за словами Віктора Короленко, 73,1% населення області вже визначилось із своїм сімейним лікарем та уклало із ним декларацію.

«Є райони, де потрібно звернути увагу на укладення декларацій із населенням. Якщо ми не зробимо цього, то кошти від НСЗУ не зайдуть до нашої області, а це є дуже важливим для первинного рівня надання медичних послуг», - зазначає Короленко.

Тэги:

Медицина
Херсонщина
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів