За останні кілька років на Херсонщині значно зменшилася кількість бажаючих вступити до вищих навчальних закладів. Переважна більшість підлітків аргументує це тим, що ціни, які встановлені в університетах - неймовірні, а кількість бюджетних місць - мізерна. Тому вони надають перевагу коледжам, де отримують такі ж знання, а після виїжджають працювати за кордон.

Через це виник гострий дефіцит кваліфікованих фахівців – педагогів, медиків, працівників культури та фізкультурно-спортивної галузі. На сьогодні потреба в кадрах відчувається на всіх рівнях: обласному, районному, сільському.

У селищах закриваються садочки, школи, пункти медичної допомоги. Щоб отримати знання, діти змушені їздити до міської школи, а пацієнти годинами чекати медичної допомоги.

Аби хоча б якось покращити ситуацію, в області розробити та запровадили програму “Розвиток людського капіталу Херсонщини”. Так, п`ятирічна програма обійдеться бюджетам у понад 61 мільйон гривень, але представники міських та сільських органів влади сподіваються на позитивний результат.

У рамках програми діти, які бажають здобувати освіту у вищих навчальних закладах, можуть отримати цільовий пільговий кредит. Тобто, міська або сільська рада (за місцем проживання) сплачує за ваше навчання, а після ви повертаєтесь та відпрацьовуєте надані кошти. Відпрацювання тривати не менше 3 років.

Журналіст інтернет-видання “Гривна” поспілкувався з двома школярками Нової Каховки та дізнався їх думку стосовно цієї програми і чи згодні вони на таку схему.

“Чому б і ні. Дві мої знайомі закінчили ВУЗи і не можуть знайти роботу за фахом, тому працюють у магазинах. А так ти безкоштовно навчаєшся, а після знаеш, що в тебе 100% буде робота ще й за фахом. Люди у селах також потребують нормальних кадрів (лікарів, педагогів). Особисто я б погодилася на таке”,- каже школярка Анастасія.

Також своєю думкою поділилася і школярка Люба. За словами дівчини, це шанс реалізувати себе, як справжнього фахівця.

“Я хочу вступати на педагогічний факультет. І була б дуже рада отримати такий кредит на навчання, а після відпрацювати декілька років у школі. У першу чергу це досвід, який не отримаєш навіть за роки навчання”,- додала Люба.

Саме у 2020 році на реалізацію програми витратять 15,6 мільйонів гривень. Планується, що освіту за пільговим кредитом отримають 688 осіб. Переважна більшість - медики та педагоги. Також планують збільшити кількість культурологів, спортивних фахівців тощо.

- 5 мільйонів гривень витратять, аби сплатити за навчання 370 майбутнім лікарям;

- 2,6 мільйона гривень віддадуть 250 студентам педагогічних факультетів;

- 50 молодих кадрів в галузі культурології отримають 1 мільйон гривень на навчання;

- 225 тисяч гривень сплатять за навчання майбутнім викладачам фізичної культури.

Нам вдалося поспілкуватися і з директором КНП “Олешківський центр первинної медико-санітарної допомоги” Світланою Сердюковою.

Керівниця зазначила, що підтримує дану систему, адже кадрів дійсно не вистачає. Попри те, що місто Олешки знаходиться близько до обласного центру, молоді кадри не дуже поспішають їхати працювати.

“У п`яти з шести амбулаторій сьогодні не вистачає кваліфікованих кадрів: сімейних лікарів і терапевтів. При тому, що у нас вже є гарантоване житло для них, ми готові навчати. Навіть, якщо людина приїжджатиме тільки на відпрацювання (3 роки), для нас це було б часткове вирішення проблеми. Тому сподіваємося, що ця програма все ж таки дасть позитивні результати”,- каже Світлана.

Крім цього, на безкоштовне навчання у вищих навчальних закладах можуть розраховувати 150 демобілізованих військових, які пройшли службу в зоні АТО. На їх освіту планується витратити 3,5 мільйона гривень.

Тэги:

Деньги
Образование
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів