23 чи 28 гривень: яким буде курс долара в січні

Автор: Дарья Мельник 09 Янв. 2020 15:00

Українців запевняють в подальшому зміцненні курсу гривні. За словами Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, країна намагалася тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад, в 1998-му, 2008-му або 2014-му роках.

Проте виданню «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило пояснив, що зафіксувати курс неможливо через те, що Національний банк України дотримується монетарної політики, яка базується на плаваючому курсі. Тобто намагаються фіксувати показник інфляції, а виходячи з нього вибудовують монетарну політику.

Також економіст спрогнозував, що в період свят і економічного затишшя можливе певне просідання гривні.

«Економічні суб'єкти діють на випередження, трохи завищують очікування, оскільки не знають, яким буде реальний курс. Однак наприкінці січня – на початку лютого, ймовірно, слід чекати зміцнення курсу», – припустив Жалило.

Сьогодні Національний банк України не буде пом'якшувати свою політику. Це означає, що гривня залишатиметься в дефіциті, а економічні суб'єкти матимуть можливість здійснювати розрахунки за податки за минулий рік. Відповідно, завозитимуть в країну валюту, пояснив експерт.

Ярослав Жаліло припустив, що продаж триватиме, оскільки потрібно наповнювати бюджет, а в першому кварталі це складно. Якщо продаж триватиме, то приплив валюти також, а, отже, і зміцнення триватиме.

«У першому кварталі спостерігатиметься зміцнення гривні. Далі все залежатиме від багатьох факторів, в тому числі від глобальних трендів, ризику світової кризи, рецесії, поведінки фінансових спекулянтів», – резюмував Ярослав Жалило.

Відзначимо, у 2020 році Міжнародний валютний фонд очікує, що курс валют досягне 27,72 грн/$, а в 2021 році буде 28,7 грн/$.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів