Ця рубрика – про їжу. Незважаючи на ту страшну реальність, в якій під ворожими обстрілами живуть тисячі жителів Херсонщини, на стрес, який відчувають і ті, хто залишається вдома, і ті, хто виїхав з рідних міст і сіл, – попри все це, нам щодня потрібно їсти й пити. Тож мета рубрики «ПроЇЖУ» – відволіктися від війни й переключити увагу свого мозку на шлунок.
Сьогодні в рубриці – кілька святкових рецептів від нашої читачки Олени, жительки Станіславської громади Херсонщини.
САЛАТ «МОЛОДІЖНИЙ» ТА ФАРШИРОВАНІ ЯЙЦЯ
Хочу поділитися традиційними новорічними стравами нашої родини – це салат, який ми називаємо «Молодіжний», і фаршировані яйця з різними варіантами начинки. Попри те, що ми вже другий рік зустрічатимемо Різдво та Новий рік не вдома, але звичні нам улюблені страви хоч трохи нагадують про рідний дім, про те, як ми збиралися родиною за святковим столом до війни.
САЛАТ «МОЛОДІЖНИЙ». Основа салату – варена морква, і її має бути багато. Бажано, щоб ви були впевнені, що вона свіжа, соковита й солодкувата на смак. Коли ми переїхали на Вінниччину до знайомих після окупації мого села, якось я приготувала цей салат на свято. Спочатку наші вінницькі друзі крутили носами, бо варену моркву мало хто любить. Але коли спробували, то дуже нахвалювали, записали рецепт, і знаю – тепер теж готують його у своїй родині. Так що не бійтеся вареної моркви – у цьому салаті вона смачна!
Продукти:
- крупна морква – 1 кг;
- копчена ковбаса – 1 палка;
- зелений горошок – 1 банка;
- цибуля – 4 штуки;
- майонез – за смаком;
- оцтова кислота – стакан.
Моркву треба відварити, але слідкувати, щоб вона не була переварена. Потім дати їй охолонути.
Цибулю нарізати соломкою і замаринувати в розчині оцту з водою (стакан оцту змішати зі стаканом води). Розчин має покрити всю нарізану цибулю. Маринувати не менше години.
Нарізати моркву та ковбасу соломкою, додати віджату від рідини цибулю, горошок. Заправити салат майонезом.
ФАРШИРОВАНІ ЯЙЦЯ. Це ще одна незамінна страва в нашій родині на будь-які свята. Тут усе просто: відварюєте круті яйця, розрізаєте навпіл, виймаєте жовток, змішуєте його з додатковими інгредієнтами (тут варіантів – безліч) і зверху змащуєте майонезом.
Нам смакує найпростіший варіант начинки: підсмажену до золотистого кольору цибульку змішати з жовтком, посолити, поперчити й наповнити половинки білків.
Для начинки з тунцем треба злити олію з баночки консервованого тунця, змішати з жовтками, додати трохи дрібно нарізаної цибулі.
Ще смачно з печерицями. Свіжі гриби дрібно нарізати й підсмажити на вершковому маслі, можна з цибулькою. Змішати з жовтками.
До святкового столу можна зробити мікс – тарілку фаршированих яєць із різними начинками.
Смачного!
***
Нагадаємо, у рубриці «ПроЇЖУ» «Гривна» ділиться кулінарними досягненнями херсонців. Пропонуємо нашим читачам стати співавторами рубрики – надсилайте в «Гривну» свої рецепти страв, що з’явилися у вашій родині «завдяки» війні. Це можуть бути цікаві нові страви, про які ви раніше навіть не чули, а тепер готуєте регулярно. Або давно знайомі рецепти, але вдосконалені чи підкореговані.
Якщо можете поділитися короткою історією життя вашої родини після 24 лютого 2022 року – це буде дуже доречним. Свої листи надсилайте на електронну пошту «Гривни» або пишіть нам у Facebook чи Telegram.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПроЇЖУ: фарширований херсонський перчик – рецепт від директора театру Олександра Книги
Тэги: