Вже другу осінь поспіль у селі Підгірне Білгород-Дністровського району Одещини розквітає поле крокусів посівних. Власники ділянки – подружжя Надія та Михайло Кучер, виготовляють з цих квітів найдорожчу спецію у світі – шафран. Ціна одного граму цієї пряності становить майже 700 гривень.
Про те, як родина займається виготовленням шафрану та розвиває свій бізнес розповіла «Думська».
Крокусом посівним подружжя засіяло земельну ділянку площею 40 соток. Надзвичайної краси квіти на ньому розпускаються вже другий рік поспіль. Проте дороговартісну спецію роблять не із самих квіток, а з їхньої серединки – маточок. Маточки і є головним «плодом», який відділяють від квітки. Після спеціального сушіння він стає шафраном.
Власниця плантації Надія Кучер за фахом економіст-бухгалтер. Про шафрановий бізнес Надія Кучер знала і раніше, багато цікавилася цим напрямком, але поштовхом стала та обставина, що жінка дізналася про державну програму Служби зайнятості, яка виявилася цікавою для розвитку власної справи. Пані Надія пройшла курси, підготувала бізнес-план, успішно захистила та отримала стартові кошти. На них вона придбала сушильне обладнання. Бізнес розвивають разом з чоловіком, який до речі, за фахом агроном.
«Чоловік мій за фахом агроном. Дізнавшись про шафран, він дуже зацікавився його виробництвом. Розумієте, одна річ, наприклад, вирощувати цибулю, картоплю, буряк чи те ж саме зерно – все це вимагає величезних щорічних витрат (посадковий матеріал, зрошення, підживлення, захист рослин, людська праця). А інша річ – шафран», – розповіла пані Надія.
За її словами, культура, яку з чоловіком обрали для вирощування, невимоглива й не вимагає великих затрат.
«Вона росте на одному місці до семи років. Тут основні витрати йдуть на посадковий матеріал. Ми його, до речі, купували в Голландії. Звичайно, раз на місяць рядки треба просапати. Але ж роботи ці ведуться у вересні, коли вже немає виснажливої спеки. Поливу культура не вимагає, хіба що зовсім небагато при аномальній посусі», – пояснила пані Надія.
Вона також зауважила, що виробництво шафрану не вимагає побудови спеціальних складів для зберігання. Достатньо зібрати маточки, висушити їх та скласти у баночки. Таким чином спеція може зберігатись не один рік.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник ФГ «Шафран Любимівський»: «Морально я готовий до того, що залишуся взагалі без своїх активів»
Проте є і мінуси, як-от відсутність масового збуту. Наразі бессарабські шафранники реалізують свій дорогоцінний товар через інтернет, соцмережі та серед знайомих крафтовиків, які використовують барвисту пряність у своєму виробництві.
З’явись гарний збут шафрану за кордон, за грам прянощі можна було б отримувати 7-8, а той 15-20 доларів, на внутрішньому ринку ж поки що пропонують по 1,5-2 долари (споживачеві доводиться платити набагато більше). Зрозуміло, такі гроші виробнику невигідні, тому й розширювати свою плантацію Надія з Михайлом не поспішають.
Поки що подружжя готується збирати цьогорічний врожай. Зі своєї ділянки цього року вони планують отримати близько 5 кг спеції. Минулого року було 1,5 кг. Окрім чистої спеції, подружжя пропонує покупцям ще і шафрановий мед та сухі квіти крокусу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вдалий горіховий експеримент: на Одещині підприємець вирощує фундук і виготовляє тонни солодощів щомісяця
Фото: “Думська”.