
Херсонські сільгоспвиробники продовжують шукати витривалі агрокультури, які б не боялись ні посушливого клімату, ні браку вологи. Однією з таких рослин є льон, який витримує високі температури. Він також більш стійкий до пожеж, які досить часто виникають у прифронтовому регіоні через російські обстріли.
Цього року аграрії правобережжя Херсонщини посіяли льон на 3 000 гектарів. До порівняння, це майже та площа, яка була зайнята під культуру на всій території області до повномасштабного вторгнення. Про це «Суспільному» розповів директор Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Дмитро Юнусов:
«У 2021 році вся Херсонщина вирощувала 3 тисячі 800 гектар льону. Минулого року під льон площі були 1960 гектар. Цьогоріч площі вже до 3 000 гектар. У деяких прифронтових громадах фермери надають льону перевагу, тому що коли треба збирати врожай, культура більш стійка до пожежобезпечності. Бо від обстрілів не горить так швидко, як це буває з пшеницею та ячменем. Минулого року дуже великі площі врожаїв знищили саме пожежі від обстрілів».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кліматичні зміни диктують нові правила»: Прокудін – про перспективи вирощування оливок на Херсонщині
Фермер Андрій Повод почав вирощувати льон, через дефіцит вологи на півдні. Він розповів, що на його підприємстві ця культура майже повністю замінила соняшник.
«Основна перевага олійного льону перед соняшником це те, що ця рослина гарний попередник для подальших культур. Наприклад, якщо в наступному році сіятимемо пшеницю після олійного льону, то пшениця саме після льону дасть кращий результат, аніж після соняшнику», – пояснив аграрій.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація критична: на Херсонщині зафіксовано масову загибель озимих і ярових культур
Цього року його підприємство під льон виділило 630 гектарів. У планах – збільшити посівні площі під цю рослину до тисячі гектарів.
«В останні роки льон стає культурою популярною на півдні. І зараз вже почали з’являтись шкідники, яких раніше не було. Але ми з ними боремось. Тож проблем немає», – зазначив Андрій Повод.
Раніше «Гривна» повідомляла, що миколаївські фермери у 2024 році різко збільшили вирощування нішевих культур. Нині аграрії області активно засівають свої поля льоном, гірчицею та коріандром.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Побачили, що це вигідно»: аграрії Миколаївщини почали вирощувати більше льону та коріандру
Фото ілюстративне, stock.adobe.