Від Херсонщини до закордоння: як допомагають жертвам домашнього насильства

Автор: Полина Дайнега 14 Сентября 2019 13:26

Насильство – одна з тем, яка активно обговорюється працівниками соціальних служб та поліцією. Раніше існували стереотипи, що насильство виникає лише у неблагосприятливих родинах, проте дані доводять зовсім інше. Що стосується Херсонської області, то за останні півроку кількість звернень про випадки саме домашнього насильства не зменшилися (детальну статистику звернень можна переглянути у відеоролику).

Як виявляється, значна кількість жінок навіть не здогадуються про сторонню допомогу від створених центрів, що призводить до негативних випадків. Один з наочних прикладів стався у Херсоні. За офіційною інформацією поліції, чоловік до смерті побив співмешканку через підозру у зраді. Два дні понівечена жінка пролежала на ліжку і тільки після того, як перестала дихати цивільний чоловік викликав швидку допомогу, проте було запізно.

Кризовий центр – ангельські крила прихистку і доброти

Розуміючи складність ситуації, активістки Херсонщини декілька років поспіль порушують тему домашнього насильства на зборах та заходах. Проте до рішучих дій перейшли два роки тому. Саме тоді й зародилася ідея створити перший в області Кризовий центр. Наладнавши контакт з працівниками соціальних служб, поліцією, психологами та медиками, громадські активісти детально обговорили кожен пункт, аби дійсно перетворити звичайну будівлю на центр захисту і комфорту.

Наразі в Херсоні в рамках проекту «Протидія гендерно-зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства», що реалізується ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» за фінансової підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні за кошти урядів Канади та Великої Британії, Угорської Екуменічної Служби Допомоги за фінансової підтримки уряду Угорщини та Херсонської міської ради функціонує умовно розподілений на дві частини центр - денний та стаціонарний. Денний функціонує на базі Міського гуманітарного центру по роботі з внутрішньо переміщеними особами Херсонського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді.

До фахівців може звернутися клієнтка та отримати безкоштовно психологічні, юридичні консультації. У стаціонарному знаходяться жінки з дітьми, у яких ситуації вкрай складні.

«Перша клієнтка до денного центру звернулася ще у лютому, а до стаціонарного доставили у березні. Варто зазначити, що кризовий центр функціонує виключно для жінок. Адже особа, яка стала жертвою насильства з боку чоловіка, не зможе повністю відновити свій психологічний стан, знаходячись у приміщені потерпілим іншої статі»,- розповіла директорка центру Наталя Краска.

Під свою опіку може прийняти щонайбільше 12 осіб. Наразі під наглядом спеціалістів знаходиться 9 осіб, з них 4 жінки та 5 дітей. За період функціонування у центрі проживало 23 особи: 10 жінок та 13 дітей. По денному центру клієнтів більше – 86 осіб.

Як скривдженим жінкам потрапити до центру?

Перший крок потерпілої – це виклик 102, адже кожний працівник патрульної поліції має зв`язок з мобільною бригадою. Тому під час приїзду на виклик патрульні пропонують жінці зв`язатися з психологами мобільної бригади соціально-психологічної допомоги. Якщо вона погоджується, то на місце події приїжджає вже бригада, яка надає психологічні послуги. Таким чином фахівці оцінюють ступінь ризику, коли прогнозують надто високий ризик повторного насильства, то мобільна бригада передає інформацію до центру й вже привозить клієнтку.

Отримувати поради психологів, соціальних працівників та консультації юристів особи можуть необмежену кількість, а от перебувати у стаціонарному центрі лише три місяці. У найскладніших випадках можливо подовжити термін перебування до 6 місяців. Таких випадків не багато, проте наразі у херсонському центрі є одна з жінок, яка вже знаходиться п`ятий місяць.

Життя починається з чистого аркуша

Кожен батько знає місце навчання своєї дитини, а отже прослідкувати нове проживання може саме за допомогою малечі. Аби зберегти спокій, контроль конфіденційність, дирекція закладу підписала домовленість з управлінням освіти Херсонської міської ради, згідно якої діти, які також потерпають від насилля, змінюють місце навчання, дитячий садок та гуртки. Це є однією з найважливіших складових.

Також плідна співпраця з Херсонським центром зайнятості, який надає можливість пройти курси кваліфікації та отримати базове місце праці.

«На жаль, більшість жінок, виходячи з центру повертаються додому тобто до агресора. Вийти зі стану жертви дуже складно, і сказати скільки часу знадобиться для переосмислення важко. Потрібно розуміти, що кожна людина – особистість, а отже і стан впливу також різний. Жінка, яка постійно перебуває під впливом тирану, не вірить у свої сили та позитивні зміни»,- розповідає Наталя. 

Проте сьогодні є випадки, коли центр стовідсотково змінив життя жінок. Вони змінилися як зовні, так і внутрішньо. Після шести-семи років перебування у статусі домогосподарки знайшли в собі сили повернутися до професійної діяльності.

За словами директорки закладу, враховуючи чисельність населення, у Херсонській області потрібно відкрити не менше тридцяти таких центрів.

«Поліна» - поліція проти домашнього насильства

Центр центром, а розуміючи невтішну ситуацію поліція вирішила також не сидіти без діла. Працівники правоохоронних органів розробляють соціальний проект «Поліна», який допомагатиме жертвам насильства. Робота мобільних поліцейських груп полягає в обслуговані викликів, пов’язаних з вчиненням домашнього насильства. В групу входить двоє поліцейських, які пройшли додаткову відповідну підготовку та спеціалізоване навчання. Саме вони на місце виклику вживатимуть усіх необхідних заходів для припинення скандалу. А при необхідності доставити жертву домашнього насильства до кризових центрів та надати психологічну допомогу. Запуск мобільних поліцейських груп з обслуговування херсонців планується розпочати 17 вересня поточного року.

Українські жінки та насильство: куди бігти, як рятуватися

В Україні тема домашнього насильства замовчувалася. За розповідями декількох жертв, працівники поліції ігнорували виклики, почувши історію про побиття дружини чоловіком або батьком. Довгі роки домашні сутички вважалися власною справою, яка вирішується на рівні двох осіб. Проте час йде і правила змінюються, суспільство поступово починає порушувати теми, які начебто здавалося є виключно особистими. Жінки повинні розуміти, що навіть повертаючись до кривдника, вони мають сторонній прихисток, що вони не самотні та є люди, які завжди протягнуть руку допомоги.

Сьогодні тема домашнього насильства відкрита. Майже у кожному регіоні є один або декілька Кризових центрів, куди жінка може звернутися по допомогу. Це не лише державні, є грантові або спонсорські, які можуть забезпечити лише 5-6 осіб, але ж вони існують і кожен повинен про це пам`ятати.

Окрім цього, координатором проектів ОБСЄ в Україні та студією онлайн-освіти EdEra створено новий онлайн-курс із протидії домашньому насильству, який вже с 18 липня, є доступним для користувачів. Цей курс розрахований на широку аудиторію і має на меті сприяти поширенню обізнаності українців про те, що таке домашнє насильство і як його подолати.

Курс може бути корисним для тих, хто вже працює в цій сфері, а також для тих, хто постраждав від домашнього насильства, або людей, які стали свідками такого випадку. Він надає детальний опис зусиль, яких можна докласти для реагування на ситуацію домашнього насильства за допомогою наявних державних інструментів та ресурсів неурядових організацій.

Скажемо домашньому насильству – ні: закордонна практика

Іноземні країни нічим не відрізняються від нашої, а отже більшість проблем, з якими зіштовхуються мешканці – ідентичні. На жаль, серед них опинилася й домашнє насильство. За офіційною інформацією міжнародних експертів, найбільше від насильства потерпають жінки Індії. Там існує великий відсоток сексуального насильства щодо жінок і зґвалтуванням. Також невтішна ситуація в Азійських країнах, до яких відносяться Киргизстан, Азербайджан та Іран. У них  існує проблема примусових шлюбів, викрадення наречених.

У кожній країні на випадки насильства реагують по-різному, проте найбільший захист жінки отримують у країнах Європейського Союзу. Влада забезпечують належні умови жертві та дітям. Цю ситуацію завжди тримають на пульсі, а під час масових звернень проводять інформативні заходи та шукають шляхи вирішення на міжнародному рівні.

У Швеції є соціальні квартири. Тобто жінка, яка стала жертвою насильства, отримує ключі від приміщення, де може проживати протягом невизначеного часу, сплачуючи тільки за комунальні послуги.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів