Сільським школам Херсонщини що, гроші не потрібні?!

Автор: Альона ГРЕБЕНЮК 16 Августа 2019 10:20

Ще в квітні цього року облрада Херсонської області розподілила держсубвенцію на «Нову українську школу» між бюджетами населених пунктів. Та деяким районам і громадам чомусь не вистачило й чотирьох місяців, щоб освоїти кошти.

Держава спрямувала в область більше 32,8 мільйона гривень. За ці гроші місцеві управління освіти для своїх шкіл мали закупити дидактичний матеріал, музичні інструменти, сучасні меблі, комп’ютерне обладнання тощо. Перелік товарів для початкових класів затверджений МОН, при бажанні можна з ним ознайомитися на сайті міністерства.

Зокрема з цієї суми трохи більше 7 мільйонів гривень призначалося на підготовку тренерів-педагогів і роботу їх тренерів (супервізорів). Також 704 тисячі гривень – на підвищення кваліфікації медпрацівників, повідомив директор департаменту освіти Херсонської ОДА Євген Криницький. А решта суми – на оснащення та обладнання НУШ.

Так, станом на 2 серпня управління освіти на місцях із усієї наданої їм держсубвенції використали для НУШ лише 6,9 мільйона, що становить 26,85% від запланованих 27,769 мільйона гривень. Зараз, як відзвітували заклади освіти, ще проводяться тендерні процедури закупівель товарів. А тому на початок серпня 100% використання коштів немає в жодному з бюджетів.

Читайте також: Чи вчасно отримають херсонські школярі підручники?

Станом на 6 серпня співфінансування з місцевого бюджету на «Нову українську школу» взагалі не виділено Високопільською ОТГ. До речі, минулого року склалася аналогічна ситуація – в цій громаді тоді не відбулися тендери взагалі. За словами Євгена Криницького, основна причина – в населених пунктах ніяк депутати не зберуться на сесії. Розподіл виділення коштів наступний: від ОТГ, районів – 10%, від міст – 30%, а решту доплачує держава.

Та Високопільська ОТГ не єдина, яка не поспішає облаштуватися за програмою НУШ для первачків. Використання коштів не здійснено в Херсоні. Зараз оголошені міжнародні відкриті торги на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів і комп’ютерного обладнання. Закупівлі залежать від аукціону, дата якого буде відкрита лише 30 вересня 2019 року. Після закінчення тендерних процедур відбудеться укладання договорів на поставку товарів. Певно, як і минулого року – ближче до нового року!

В Генічеському районі також тільки оголошені відкриті торги на меблі та комп’ютерне обладнання. 15 серпня відбудеться відкриття пропозицій, а поставки товару очікують до 1 жовтня 2019 року. На дидактичний матеріал укладені прямі договори. Тож цей товар мають привезти до 1 вересня.

В Олешківському районі, де минулого сезону, за словами Євгена Криницького, освітня реформа щодо впровадження НУШ виявилася зірваною, цього року вже відбулися відкриті торги. Договори на поставку товарів укладені, оплата відбудеться до 1 вересня 2019 року.

В Кочубеївській ОТГ відзвітували, що тривають переговори щодо закупівель і укладання прямих договорів на товари, тож до 1 вересня всі закупки, мабуть, будуть здійснені.     

Навряд чи встигнуть до 1 вересня забезпечити первачків партами у Великокопанівській ОТГ. Адже процедуру відкритих торгів оголосили лише 3 серпня. Щодо забезпечення дидактичним матеріалом, то в громаді на початку серпня лише займалися підготовкою документації для аукціону. Якщо тендер буде  проведений за наявності не менш як двох учасників, то договір підпишуть лише на початку вересня. На придбання музичних інструментів у ОТГ також ще ведуть переговори. Запізнилися з придбанням дидактичного матеріалу в Ювілейній ОТГ. Там планують укласти договір лише 24–26 серпня.

Мабуть, найгірша ситуація зараз у Чаплинському районі – закупівль там не здійснювали, договори не уклали, констатував Євген Анатолійович.

Крім того, на 2019 рік із держбюджету на освіту Херсонській області передбачено 39,49 мільйона гривень. Ці гроші розподілили рішенням сесії 18 червня. Станом на 2 серпня субвенція надійшла з держбюджету в повному обсязі та перерахована на місця. За словами Євгена Криницького, зараз тривають торги на закупівлю комп’ютерної техніки та шкільних автобусів.

Дивує те, чому другий рік поспіль після початку введення програми НУШ у громадах все ж чухаються та не поспішають покращити умови навчання дітлахів і використати гроші, надані державою. Перш за все, як зазначив директор облдепартаменту освіти, батькам треба «подякувати» місцевим депутатам, які не збиралися на сесії, щоб своєчасно вирішити питання співфінансування.

Читайте також: Один з п’яти: який навчальний заклад Херсона отримає обладнання для учнів з вадами зору

А можливо, ще одна з причин того, що більшість навчальних закладів звикли жити за рахунок батьків – їх благодійних внесків у фонди класів і шкіл, подарунків закладам. І як тільки стартує черговий навчальний рік, батьки починають скаржитися, що на них тиснуть, щоб здавали гроші на меблі, книжки, додаткові зошити тощо. За законом це може бути винятково у вигляді добровільних пожертв. Попри те проблема не зникає. І як вважають фахівці юстиції, перш за все тому, що батьки самі заохочують такий вид корупції, вважаючи, що таким чином ставлення до дитини буде кращим.

Станіслав Куценко, керівник столичної юстиції, наводить приклад: батьки в групах у соцмережах уже розповідають про вимоги здавати кошти на охорону навчального закладу, на купівлю техніки для школи. Проте цього року уряд інвестує 1 мільярд гривень в інтернетизацію та комп’ютеризацію українських шкіл: 700 мільйонів – на забезпечення доступу до Інтернету, а ще 300 – на закупівлю комп’ютерів.

Інтернет-ЗМІ повідомляють, що у серпні цього року в Краматорську на хабарі затримано керівника міського управління освіти, який «наживався» на дітях. Чиновник отримав від підрядника, який здійснював ремонт однієї з міських шкіл, хабар у розмірі 10% від вартості робіт.

Щоб батькам не платити за вже куплене, вони можуть подати запит на інформацію та дізнатися про фінансування та потреби в школах, радять фахівці. Якщо проблема не вирішується в мирний спосіб, треба звертатися до суду. А за послугами безкоштовного адвоката від держави можна звернутися за телефоном 0-800-213-103. 

До речі, як з’ясувала автор цих рядків, зателефонувавши за вказаним номером, почуєте автовідповідач, який пропонує консультації та допомогу адвокатів із різних напрямків. Для цього треба скористатися підказками автоматичної системи.

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів