Наразі під загрозою руйнування перебуває ще один арт-об’єкт в історичній частині Херсона. Мова йде про «Казкове дерево», яке знаходиться на вулиці Суворова. Сам арт-об’єкт представляє із себе стовбур багаторічного дерева, який у справжній витвір мистецтва перетворив заслужений художник України Микола Гепард.

Про те, чи залишиться на вулиці Суворова «Казкове дерево», чому важливо зберегти саме цей арт-об’єкт від руйнації та що для варто зробити читайте у матеріалі журналістів сайту «Гривна».

«Це дерево було посаджено у 1784 році. Воно було у висоту близько 12,5 метрів. У 2008 році, коли я дізнався, що в’яз хочуть спиляти було вирішено, що краще перетворити його в арт-об’єкт, який стане однією із туристичних перлин нашого міста. Я розробив ескізи, які презентував у Херсонській міськраді, вони були розраховані на те, щоб робити різьбу на цілому дереві. Пізніше мені повідомили, що необхідно зрубати верхівку, оскільки там було трухляве гілля, яке могло впасти на голову пішоходам. Врешті-решт мені залишили тільки пеньок. Тому мої ескізи вже не підходили. Потім я вже зробив нові. А зрізали дерево з однієї простої причини. Воно закривало рекламу. Розумієте? Воно заважало рекламі», - говорить Микола Гепард.

Чому важливо зберегти «Казкове дерево»

По-перше, якщо Херсон позиціонує себе, як туристичне місто, то потрібно дотримуватися цього статусу та робити все, щоб наше місто було дійсно цікавим і зручним для туристів. Невже місто, де так ставляться до культури буде комусь цікаве?

«Поблизу цього дерева фотографувалися тисячі людей. Колись біля нього лежала книга відгуків, де за весь час люди залишили 3700 записів. Там відгуки залишали не тільки українці, а й іноземці, які відвідували наше місто», - зазначив Микола Гепард.

Також важливо пам’ятати й те, що на створення «Казкового дерева» було витрачено чимало коштів самих херсонців та зусиль митця, який працював над створенням арт-об’єкту близько п’яти років. Зараз же ця праця може зійти нанівець.

«Загалом вартість цього арт-об’єкту складає 50 тис. доларів. Це мій подарунок для рідного міста. Мені дивно, що у Херсона чомусь не знайшлось 50 тис. грн, щоб зробити дах над деревом. Я про це просив скільки років, але все безрезультатно», - говорить Гепард.

Чи залишиться на Суворова «Казкове дерево»

Безперечно, що у такому вигляді «Казкове дерево» не залишиться на Суворова. У голови БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» Лариси Польської, яка нині займається питанням відновлення арт-об’єкту, вже є напрацювання, що можуть допомогти зберегти цей арт-об’єкт.

«Стовбур дерева залишився корінням у землі. Через нього він підтягує сіль та бактерії, які руйнують його із середини. Ми спільно із Миколою Гепардом подумали й вирішили, що краще всього буде зрізати стовбур та взяти підйомний кран, аби його прибрати. Потім викопати коріння та зробити постамент на який буде встановлено цей арт-об’єкт», - говорить Польська.

На проведення цих робіт потрібні чималі кошти, які наразі із міського бюджету не можуть виділити через те, що «Казкове дерево» не перебуває на балансі у Херсонської міської ради. Також цей арт-об’єкт не внесений до переліку об’єктів культурної спадщини. Фактично, у документальному просторі його просто не існує.

За словами начальника юридичного відділу Херсонської міськради Андрія Щербини, спочатку «Казкове дерево» мають визнати пам’яткою культурної спадщини. Відповідне рішення має прийняти управління культури Херсонської облдержадміністрації. Лише потім буде розглядатися питання про визначення балансоутримувача. Ним може стати одне із комунальних підприємств, що підпорядковується Херсонській міській раді. Після цієї процедури міська влада може розглядати питання про виділення коштів на реконструкцію арт-об’єкта.

Наразі ініціатори відновлення готують необхідні документи, аби «Казкове дерево» отримало статус культурної спадщини. Що стосується початку реконструкції, то її планують розпочати навесні.

Тэги:

Культура
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів