Нові правила маркування харчових продуктів: яку додаткову інформацію можуть знайти херсонці на упаковках

Автор: Дарья Мельник 13 Августа 2019 12:31

Вперше в Україні слова про нові правила маркування продуктів перейшли в дію 6 грудня 2018 року, коли Верховна Рада ухвалила ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Цей закон, як і будь-які інші набирає чинності на наступний день після опублікування, але його основна частина починає діяти через півроку – тобто 6 серпня 2019 року.

Кому може поскаржитись обдурений споживач на Херсонщині

Даний закон ухвалили в межах угоди про асоціацію України та ЄС. Він повністю відповідає європейським практикам маркування інформації про продукти харчування. Про нововведення та інформацію, яку відтепер мають вказувати виробники на упаковках, розповів журналістам інтернет-видання «Гривна» начальник ГУ Держспоживслужби у Херсонській області Сергій Шевченко.

«Відтепер інформація про харчовий продукт має бути чіткою, легкозрозумілою для споживача та не повинна вводити в оману стосовно характеристик, властивостей, складу харчових продуктів. Дана вимога поширюватиметься як на рекламу харчових продуктів, так і на звичайну упаковку. Виробник має розміщувати інформацію про продукт на видному місці розбірливим шрифтом, аби покупець прочитав склад та зрозумів чи підходить той для його вживання»,- зазначив Шевченко.

Обов'язково вказуватиметься наявність алергенів – тих чи інших інгредієнтів, які можуть викликати непереносимість та нашкодити здоров'ю споживача. Не забуваймо про генномодифіковані організми (ГМО). Якщо раніше виробник мав вказати на упаковці їх відсутність, то наразі знак ГМО красуватиметься лише на тих товарах, у складі яких він наявний. Усі ці вказівки мають відрізнятися (кольором, шрифтом) від основного тексту.

Законом передбачається, що виробник зобов’язаний повідомляти про країну чи місце походження продукту, інформувати про його замороження чи розмороження, а також бажано про вміст води.

Читайте також: Скарга споживача: які товари лідирують за кількістю звернень на Херсонщині

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів