Скандал навколо чорногорського “піску”, який був ввезений у Херсон наприкінці минулого року, продовжується. Вчора у Херсонській міській раді навіть пройшло засідання сесії, яке було повністю присвячено тільки цьому питанню. На перший погляд здається, що врешті-решт міська влада вирішила розставити всі крапки над “і” та розібратися хто ж винний в тому, що київська фірма “Арка” доставила у Херсон небезпечний “подарунок” у вигляді 3,6 тонн “піску” з Чорногорії. Чи вийшло це в народних обранців, як проходить розслідування поліції та наскільки ці відходи небезпечні для Херсона - читайте у матеріалі журналістів сайту “Гривна”.

Половині депутатів чорногорський “пісок” не цікавий

Розпочнемо цю історію з самого початку. Після оприлюднення результатів експертизи по чорногорському “піску” депутати Херсонської міської ради написали звернення до очільника міста Володимира Миколаєнко з вимогою скликати позачергове засідання сесії. В порядок денний засідання потрапило лише одне питання - “Про роботу, проведену відповідними організаціями та установами стосовно встановлення обставин щодо завезеного з Республіки Чорногорії у місто Херсон небезпечного вантажу”. Свій підпис під цим документом поставило 18 народних обранців.

Більша частина депутатів вирішила проігнорувати позачергове засідання сесії Херсонської міської ради. У сесійній залі зібралося тільки 22 народних обранці. Цього навіть не вистачило, аби сесія вважалася повноважною. Тобто через відсутність кворуму депутати не могли приймати жодних рішень.

Врешті-решт народні обранці вирішили провести неофіційні слухання всіх, хто причетний до питання ввезення у Херсон “піску” з Республіки Чорногорія. У сесійній залі були присутні представники митниці, адміністрації порту, поліції, департаменту цивільного захисту ОДА, державної лабораторії та оператора міського сміттєзвалища ТОВ “ТД “Ітака”.

Зазначимо, що приблизно кожні 10 хвилин зацікавленість депутатів у вирішенні питання з ввезенням у місто небезпечних відходів зменшувалась. Про це свідчить той факт, що з періодичність в 10 хвилин з сесійної зали “зникали” 1-2 депутати. Вже через годину на сесії залишилося тільки 12 народних обранців.

“Пісок” з Чорногорії небезпечний та незаконний

Найголовніше питання, яке цікавило всіх присутніх у сесійній залі - наскільки “пісок” з Чорногорії небезпечний для навколишнього середовища. Результати експертизи, які були проведені Херсонською облдержадміністрацією засвідчують, що в складі даних відходів було знайдено перевищення граничної допустимої норми важких металів в десятки, а то й сотні разів.

“З приводу ввезення “піску” з Чорногорії у Херсон було проведено експертизу. Нею було встановлено, що ці відходи мають другий клас небезпеки. Вміст важких металів перевищений в багато разів. Наприклад, міді більше від норми в 146 разів, цинку в 11 разів, а свинцю в 3,8. Їх ввезення та захоронення на території України заборонено законом. Ми звернулися до Міністерства енергетики та захисту довкілля з проханням втрутитися та посприяти поверненню небезпечних відходів до Чорногорії”, - говорить заступник директора Херсонської ОДА з цивільного захисту Ілля Туренко.

На фото: Ілля Туренко

Також свою експертизу провела й митна служба. Більше того на ці відходи було накладено арешт. Тобто будь-які операції проводити з ним заборонено. За словами начальника митного посту “Херсон-порт” Юрія Тавожнянського , “пісок” з Чорногорії містить у своєму складі ледь не всю таблицю Менделєєва.

“Згідно з Базельською конвенцією, вантаж, який був завезений з порушенням законодавства, має бути вивезений за рахунок країни-відправника. Тобто Республіка Чорногорія має забрати “пісок” з Херсона своїм коштом. Наразі ініційовано звернення через Кабмін до Уряду Чорногорії з вимогою вивезти цей вантаж”, – заявив Тавожнянський.

На фото: Юрій Тавожнянський

Зазначимо, що підприємством “Арка” було укладено з Чорногорією договір на ввезення до Херсона 10 тонн небезпечного вантажу. Наразі у херсонському порту знаходиться 3,6 тонни “піску”. У митниці запевнили, що більше суден з небезпечним вантажем до Херсона доставлятися не буде.

Крім цього, за словами голови Херсонської міськради Володимира Миколаєнко, у 2013 році рішенням сесії було заборонено приймати сміття для зберігання та захоронення на міському полігоні, окрім відходів, які завозяться з Херсона. Тому навіть, якщо б чорногорський “пісок” виявився цілком безпечним, оператор міського сміттєзвалища ТОВ “ТД “Ітака” все одно не мав жодного права приймати ці відходи, оскільки вони були ввезенні у місто з іншої країни.

На якому етапі знаходиться розслідування поліції

«Пісок» з Чорногорії до Херсона завезли незаконно. Правоохоронними органами було відкрито одразу три кримінальні провадження стосовно чорногорського вантажу, але тепер до цього переліку додався ще й можливий факт зловживання службовим становищем.

“Я можу сказати, що на теперішній час слідчі управління нацполіції розслідують 4 кримінальних провадження за фактом ввезення у Херсон “піску” з Чорногорії: підробка та використання офіційних документів, порушення правил екологічної безпеки та зловживання службовим становищем. Слідство не може посилатися на експертизи, що були проведені митницею або облдержадміністрацією, тому нами було призначено окрему експертизу. Її результати мають бути готові до кінця цього тижня”, - зазначив начальник Херсонського відділу поліції Олександр Говорун.

На фото: Олександр Говорун

Більше подробиць від правоохоронних органів Говорун не повідомив. За його словами, він не може розголошувати таємницю слідства. Він тільки додав, що наразі нікому не висунуто обвинувачення за вищевказаними кримінальними провадженнями. Правоохоронці зможуть оголосити перелік підозрюваних осіб тільки після того, як надійдуть результати експертизи, буде опитано всіх свідків та проведено всі необхідні слідчі дії.

Що потрібно, аби сценарій з чорногорським “піском” не повторився знову

На думку народних обранців, які були присутні на засіданні сесії, перше, що варто зробити для уникнення в подальшому таких ситуацій в нашому місті — розірвати договір з оператором міського сміттєзвалища ТОВ “ТД “Ітака”. Саме це підприємство міська влада підозрює в підробці документів, що призвело до ввезення у Херсон 3,6 тонн небезпечного вантажу.

За словами міського голови Володимира Миколаєнко через те, що “Ітака” порушила рішення міської ради про заборону на ввезення сміття на полігон, у лютому цього року буде проведено конкурс з визначення нового підприємства, яке стане оператором міського сміттєзвалища.

Можливо, цього разу ним буде обрано не приватну фірму, а комунальне підприємство, яке буде підпорядковуватися Херсонській міській раді. В стінах міської ради вже не перший рік обговорюють питання створення КП “Екополіс”, яке й має зайнятися обслуговуванням міського полігону твердих побутових відходів. Проект рішення про створення цього підприємства вже шість разів виносився на розгляд сесії Херсонської міської ради, але кожного разу депутати “провалюють” голосування за це рішення.

До речі, проект рішення про створення “Екополісу” було внесено й в порядок денний позачергової сесії, яка відбудеться вже цього четверга, 23-го січня. Можливо, історія з чорногорським “піском” стане своєрідним поштовхом для депутатів у вирішенні “сміттєвого питання”.

Тэги:

Власть
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів