
Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення – «Херсонський кавун». Його носитимуть баштанні, вирощені на піщаних ґрунтах Скадовського, Херсонського та Каховського районів Херсонської області.
Херсонський кавун характеризується високим рівнем цукру, щільним мʼякушем. Забарвлення шкірки – зелена з блідо-зеленими смужками, мʼякуш – від рожевого до насичено червоного. Такий кавун надзвичайно хрусткий і смачний. Такий опис «Херсонського кавуна» у свідоцтві на сайті національного офісу інтелектуальної власності.
«Реєстрація Херсонського кавуна як географічного зазначення є важливою подією для нашого аграрного сектору. Кавун, вирощений на піщаних ґрунтах Таврійського регіону, отримав визнання за свою унікальність і став символом стійкості та відданості українських фермерів, які працюють навіть у складних умовах війни.
Цей статус надає виробникам додаткові переваги, підвищуючи їх конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному ринках. Місцеві громади отримають додаткові податкові надходження, що сприятиме економічному розвитку регіону. Для споживачів це гарантія високої якості та безпеки продукції.
Ми пишаємося нашими аграріями і будемо підтримувати їх у всіх починаннях. Херсонський кавун є прикладом того, як традиційні продукти можуть стати брендами, що представляють Україну на світовій арені», – повідомив заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів.
Нагадаємо, вперше заявку на реєстрацію географічного зазначення «Херсонський кавун» у 2019 році подала громадська спілка «Асоціація виробників херсонського кавуна», представники якої зараз захищають рідну землю від російських окупантів на фронті.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отримують поштою та допитують продавців: як херсонці-ВПО шукають кавуни з рідного краю (фото)
На світлині: кавун на одному з полів Херсонщини, липень-2024. Фото: «Гривна»