Мільйони гривень і трава по коліна: чи борються на Херсонщині з амброзією

Автор: Дарья Мельник 12 Октября 2019 10:10

Амброзія та боротьба з нею – одна з тем, яка обговорюється на Херсонщині щороку. Мешканці області занепокоєні, адже алергічна реакція може проявлятися у будь-якому віці. Реакція, яку викликає пилок, - це сльози, чхання, риніт, кропив'янка, кон'юнктивіт та інші дуже неприємні симптоми, аж до почуття задухи. Проблема ще й у тому, що пилок у цієї рослини дуже летючий і легко переноситься з вітром на великі відстані.

Аби хоча б якось захистити себе та свою родину від неприємного захворювання, мешканці населених пунктів не одноразово боролися з рослинністю самостійно, скошуючи або вириваючи її. Херсонці незадоволені таким ставленням влади до жителів, адже гроші начебто виділяють, а ось результат нульовий.

Журналісти інтернет-видання «Гривна» звернулися до Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, щоб дізнатися про найефективніші способи боротьби та витрачені кошти.

Варто зазначити, що період активного цвітіння амброзії вважається з початку травня і до пізньої осені. Тобто, навіть зараз херсонці можуть страждати від алергії.

Боротьба з амброзією: хімікати чи народні методи

Сьогодні винайдено декілька препаратів боротьби з амброзією, проте найефективнішим вважається виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування, висапування до початку її цвітіння. Цей спосіб варто використовувати в межах населених пунктів, щоб мешканці не дихали зайвими хімікатами та не отримали додаткові захворювання.

Також ефективним, але і більш енергомістким способом боротьби є засівання засмічених ділянок. Тобто клумби та зелені зони парку варто засіювати газонними травами. Це утворить в ґрунті цільне дернове покриття, яке не дасть можливості проростати насінню амброзії.

Що стосується способів боротьби з амброзією поза населених пунктів, то вони майже нічим не відрізняються від вищевказаних. Проте до них також ще додають обробку рослин хімічними засобами, зокрема гербіцидами. Нагадаємо, що працівники херсонського підприємства «Віват» винайшли ефективний засіб від амброзії та навіть протестували його поблизу селища Антонівка.

Програми та гроші: скільки депутати виділили на боротьбу з алергічною рослинністю

Протягом 2018/19 років на території Херсонської області прийнято одну достатню кількість програм. Окрім цього, було затверджено програми, які направлені саме на благоустрій населених пунктів. Загальне фінансування обійшлося у значну суму – 3,5 мільйона гривень. Як повідомляв сайт «Гривна», у Департаменті подбали про наступні декілька років і розробили трирічну програму боротьби. Сума фінансування складає майже 974 мільйони гривень. Як зазначено у новій програмі, знищувати амброзію будуть трьома методами - механічних, хімічних і агротехнічним.

Перевірки та дотримання

Програми програмами, проте працівники ГУ Держспоживслужби у Херсонській області активно проводили рейди у населених пунктах. Згідно з результатами обстеження територій, було видано понад 70 розпоряджень щодо здійснення заходів зі знищення вогнищ даного карантинного виду бур’яну та проконтрольовано їх виконання.

«Ми завжди наголошуємо, що боротьба з бур’янами, у тому числі й амброзією полинолистою, згідно з діючим законодавством, обов’язок кожної особи, яка є власником або користувачем відповідної земельної ділянки»,- прокоментував директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Паливода.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів