Козиний бізнес на Херсонщині: чи є вигода?

Автор: Альона ШНАБСЬКА 14 Октября 2019 12:10

Останніми роками на Херсонщині фермерство з розведення кіз набирає все більших обертів.

Усе частіше від знайомих можна почути, що вони віддають перевагу здоровим продуктам харчування. Хтось «присів» на товари з магазинів «екопродуктів», хтось купує лише домашні молоко, масло, сир тощо. Є й такі, що вважають коров’яче молоко жирним і важким для сприйняття організмом і купують «молочку» від кізочок. Наприклад, козиному молоку віддають перевагу молоді сім’ї з дітьми, бо в малечі часто буває алергія на коров’яче молоко. Також ці продукти купують люди, які мають певні хвороби та стежать за своїм харчуванням.

Продукція козівництва дійсно вважається здоровим харчуванням. А зростає попит – зростає й пропозиція. Перші козячі ферми в Україні почали з’являтися в середині 2000-х років. І тоді козівництвом зацікавилися не лише підприємці з відповідною освітою або досвідом, а й ті, які раніше не займалися ні скотарством, ні сільським господарством. Є приклади, коли люди в селах отримували землю й не віддавали її в оренду, а розпочали бізнес, який би приносив користь і не мав багато конкурентів. І козоводство було практично вільною нішею.

Останніми роками на Херсонщині фермерство з розведення кіз набирає все більших обертів, констатує директор департаменту агропромрозвитку Херсонської ОДА Маргарита Степанова. Як кажуть фахівці, козівництво – непростий і комплексний вид бізнесу, в якому поєднуються кілька галузей: тваринництво, рослинництво, переробка молока, реалізація молочної продукції.

Відтак, як зазначила Маргарита Степанівна, на Херсонщині працюють кілька відомих приватних господарств із розведення кіз. Одне з них – у Каховському районі. Товариство розводить і утримує альпійських кіз (швейцарська порода). Зараз налічує 191. Виокремлюється це підприємство тим, що з козиного молока виробляє тверді та м’які сири, бринзи, йогурти, сметану. Причому сири – крафтові. Це слово все частіше можна почути від виробників різних продуктів харчування. Крафтовий – значить ремісничий, від слова ремесло. Це дрібне, невеличке виробництво, яке базується на ручній праці. Так от, ремісничий сир виробляють у невеликих об’ємах на маленьких сироварнях або в домашніх господарствах. І в такий сир додають рослини, горіхи, сухофрукти, шматочки овочів тощо. Наприклад, каховське підприємство виготовляє козячий сир із винним смаком, горіхами, ізюмом тощо. Реалізують свій продукт на території України.

Читайте також: Усе більше телят – усе більше дотацій на молодняк отримують жителі Херсонщини

Взагалі на Херсонщині, за даними ГУ Держпродспоживслужби в області, в господарствах налічують 9,1 тисячі кіз. Для порівняння: корів – 61,6 тисячі голів. Звісно, більшість кіз утримують у господарствах населення.

Виявляється, щоб мати хороші надої козиного молока та якісний продукт, потрібно купувати не «бабусиних» кізочок, а спеціальні молочні породи. Як кажуть фермери, підбір якісного та здорового поголів’я кіз – запорука успіху бізнесу. Є дороговартісні породи, які не мають специфічного козиного запаху, їхня перевага – й у високих плодючості та молочності. За словами фахівців ринку, для старту потрібно від 100 до 2 тисяч євро на одну козу – в залежності від того, яким виробництвом планує займатися підприємець. 

А взагалі молочний бізнес – це довгострокові інвестиції, зазначають фахівці. На повну окупність можна вийти десь через 7 років. Причому на утримання кіз іде значно менше коштів, ніж на їх закупівлю. Тому й виходить, що й продукція козівництва недешева. Зиск від кіз – хороший: окрім продажу молокопродуктів, із додаванням козиного молока також варять мило, а ще фермери організовують екскурсії на свої ферми та продають племінних козенят.

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів