Херсонський «Центр громадського здоров'я» - перший в Україні

Автор: Антон КОСТЮК 08 Ноября 2018 17:27

У галузі охорони здоров'я повністю відсутня система, яка не тільки лікувала б хвороби, а й запобігала б їх виникненню. Варто пам'ятати, що найкращий метод боротьби з проблемою - боротьба з причинами її виникнення. Такою ланкою медичної системи у нашому регіоні може стати Херсонський обласний центр громадського здоров'я. Його головна мета - отримання реальної інформації про стан здоров'я населення та надання рекомендацій, які дії потрібно виконати, аби поліпшити його.

Для кращого розуміння ситуації 8 листопада у Херсоні відбулася прес-конференція за участю заслуженого лікаря України та головного лікаря «Центру громадського здоров'я» Юрія Ромаскевича (на фото). Він роз'яснив усім присутнім - для чого потрібні «Центри громадського здоров'я».

«У XX столітті Швейцарія посідала перше місце у Європі за кількістю населення з розумовою відсталістю, оскільки там горна територія, а це означає, що недостатня кількість йоду. Вони вирішили цю проблему додаванням йодованої солі у хліб та інші харчові продукти. Що стосується Херсонщини, за рік у нас народжується приблизно 100 дітей з розумовою відсталістю. Чому ми не можемо вирішити цю проблему подібним методом?» - говорить Ромаскевич.

Херсонський «Центр громадського здоров'я» - перший серед подібних, які було створено в Україні. На сьогоднішній день по всій країні існує всього 4-5 таких центрів, а до кінця року повинно бути створено в усіх регіонах. До 2020 року Центр фінансується за допомогою медичної субвенції, а далі має стати самостійним органом системи охорони здоров'я.

Також Юрій Ромаскевич поділився планами Центру про ініціювання проекту «Здорова школа». Його мета - підняти рівень здоров'я серед школярів.

«Наші працівники будуть відвідувати навчальні заклади та надавати рекомендації з усунення певних проблем. Якщо школа дослухається до наших порад, то ми надаємо їй статус “Здорової школи”», - зазначив Ромаскевич.

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів