Екологічна трагедія: подробиці масового мору риби на Херсонщині

Автор: Аркадій Ліснічук 04 Ноября 2019 10:00

Вчора на Херсонщині сталася масштабна екологічна трагедія. Так, близько 13:00 працівники рибоохоронного патруля зафіксували факт масової загибелі риби в акваторії Дніпровсько-Бузького Лиману Голопристанського району. Сталося це на піщаному кар’єрі Херсонського торгівельного морського порту. Одразу після виявлення цього факту голова Херсонської облдержадміністрації створив спеціальну комісію, яка має з’ясувати всі обставини, які призвели до масового мору риби у водоймі.

Сьогодні у ході проведення селекторної наради директор департаменту екології Херсонської ОДА Юрій Попутько розповів подробиці вчорашнього інциденту.

«Попередньо розглядається версія, що при добуванні піску був підірваний пласт дна водойми. Через це вийшов сірководень. Це й стало причиною того, що пішов замор риби. Зазвичай на зимування вона заходить саме у такі місця, там де є глибини. За нашою інформацією, більше 2 млн одиниць риби загинуло. Це ще не остаточна цифра. Надалі будуть підраховуватися збитки, нанесенні навколишньому середовищу», - говорить Попутько.

Також він зазначив, що це лише попередня версія. Наразі на місці події працюють патрульні спільно із екологами. Вже були опитані працівники морського торгівельного порту та представники департаменту екології. Проби води, які були взяті на місці події, направлені на експертизу до Одеси.

У зв’язку із ситуацію, яка склалася на водоймі, постала й інша важлива проблема. Місцеві мешканці, які живуть зовсім поруч, почали збирати масову рибу. За словами Юрія Попутька, наразі потрібно не допустити, аби ця риба потрапила на ринки області. Для цього просто необхідно залучити державну споживчу службу, яка буде здійснювати контроль.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів