У нашій країні освіта у більшості випадків тримається на ентузіастах, які із головою поринають у власну справу та роблять все для того, щоб дати якісні знання своїм вихованцям. Яскравим прикладом такої самовідданості в освітній галузі є директор Херсонської гімназії імені Т. Г Шевченко Володимир Сагайдак.

28-го листопада навчальний заклад святкує своє 60-річчя. За цей час він встиг пройти дорогу від школи-інтернату до гімназії, яка виховує спортсменів за різними напрямами: від боксу до футболу. Тому напередодні річниці ми вирішили поспілкуватися із її директором Володимиром Сагайдаком. Про те, чим живе Херсонська гімназія імені Т. Г. Шевченко читайте у матеріалі журналістів сайту «Гривна».

- Скільки років ви очолюєте навчальний заклад?

- Вже рік я перебуваю на посаді директора гімназії імені Т. Г. Шевченко. Взагалі я працюю у школі-інтернаті з 1982 року вчителем початкових класів. Пізніше мене забрали служити до армії. Коли повернувся знову пішов працювати до цього навчального закладу. Потім пройшов навчання в інституті вдосконалення вчителів. Після цього я працював на різних посадах. У 2009 році повернувся працювати до інтернату вчителем початкових класів.

- За рішенням Херсонської обласної ради навчальний заклад було переформовано в гімназію. Який напрям зараз в пріоритеті?

- Взагалі у нас в гімназії два направлення – спортивне та художньо-прикладне (танці та хореографія). Спорт у нас представлений футболом, боксом, вільною боротьбою та гандболом.

- Наскільки тяжко працювати директором навчального закладу?

- Я вам скажу так, що якщо ти відносишся нормально до роботи, то будь-яка робота буде даватися. Не скажу, що мені легко працюється, але завдячуючи колективу ми справляємося із тими завданнями, які ставить перед нами держава.

- Ви, як людина, яка так довго працює в освіті, уявляли себе в іншій сфері?

- Звісно, що уявляв. Я працював у різних сферах. До 2009 року я спробував себе у багатьох галузях: торгівлі, комерції та виробництві. Напевне, тяга й любов до дітей мене повернула до освітньої сфери.

- На вашу думку, яким має бути сучасний педагог?

- В першу чергу, він має любити свою роботу, любити дітей та повністю віддавати себе своїй справі. Якщо він буде це робити, то вчитель буде професіоналом. У нас не професіонали в школах не затримуються. Якщо людина не любить свою професію, якщо вона йде з муками на роботу, то це не робота. Це стосується не тільки педагогів, а й всіх інших професій.

- Як ви оцінюєте роботу своїх працівників?

- Оцінювати важко, але оцінка – це досягнення наших учнів. За цей рік нам вдалося досягти певних вершин у спорті та навчанні. Наші учні постійно займають різні призові місця у конкурсах, змаганнях та олімпіадах. За рік мого директорства, я думаю, що ще мало якихось досягнень, але ми працюємо над цим. Ми створюємо заклад, який відповідає сучасним вимогам. Враховуючи, що фінансування у нас, як і в кожній школі, недостатнє, залучаємо благодійників, батьків та внутрішні резерви. Ми це робимо для того, щоб створити нормальні умови для навчання та проживання дітей.

- Які інноваційні методи навчання ви впроваджувати у своїй гімназії?

- У нас в кожному кабінеті є інтернет, де діти можуть підключитися й отримати інформацію. Також у нас є комп’ютери, що знаходяться в бібліотеці. Що стосується спорту, то ми впроваджуємо сучасні методи тренування, аби виховувати майбутніх чемпіонів. Нам це й справді вдається, адже у гімназії працюють тренери, які є дійсно майстрами своєї справи.

- Що змінилося у навчальному закладі за період, коли саме ви перебуваєте на посаді директора?

- Ми створили спортивний зал з боксу, аби діти мали змогу там тренуватися. Також було зроблено комп’ютерний та хореографічний класи. Було відкрито кабінет захисника України, де стоїть сучасний електронний тир. Наприклад, таке обладнання стоїть й в армії. Ми готуємо дітей захисниками Вітчизни. Звичайно, ще дуже багато роботи. У нас в планах створення спортивної площадки з штучним покриттям. Взагалі ми хочемо, щоб у нас була власна спортивна база. Вже наступного року ми плануємо відкрити нові види спорту. Крім вільної боротьби ми хочемо ще ввести дзюдо та п’ять видів спорту, які входять до переліку олімпійських видів спорту.

- Яке ваше педагогічне кредо?

- Зробити все можливе та неможливе для того, щоб дитина до навчального закладу ходила із радістю та була патріотом своєї країни.

За словами Володимира Сагайдака, у свою річницю гімназія буде зустрічати тих, кого вона виховала за 60 років свого існування. Також директор хоче відтворити історію гімназії починаючи з першого дня та до цих часів:

«Нас не буде, але історія залишиться. Всі ці покоління, які будуть навчатися у гімназії, повинні знати історію навчального закладу».

Тэги:

Дети
Образование
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів