Починаючи з наступного року в школах Херсонської області почнуть модернізацію харчоблоків, які вже давно застаріли й потребують заміни обладнання й проведення капітального ремонту. За для цього у нашій області почнуть реалізацію програми «Дітям Херсонщини – безпечне харчування», яка розрахована на 2020-2023 роки. За три роки її реалізації планують витратити з бюджету майже 484 млн грн.

На що витратять 484 млн грн

Стосовно фінансування програми, то найбільша частина буде витрачена на безоплатне харчування всіх учнів молодших класів (з першого по четвертий) та дітей учасників АТО/ООС. Планується, що на відшкодування вартості харчування за три роки витратять 398 млн грн (137 млн – 2020 рік, 131 млн грн – 2021 рік, 130 млн грн – 2022 рік).

Також чимало коштів планують виділити на те, аби привести їдальні у навчальних закладах нашої області до ладу. Так, впродовж трьох років реалізації програми 14,2 млн грн планують витрати на ремонт їдалень у школах по всій Херсонщині. Ще 28,5 млн грн буде виділено на закупівлю сучасного обладнання для шкільних харчоблоків. Також 1,5 млн грн планують залучити з держбюджету, аби облаштувати 10 харчоблоків у закладах освіти, де організовано привізне харчування.

Також один із пунктів, який не обділили фінансуванням – лабораторні дослідження якості продуктів, які готують школярам в освітніх закладах області. На перевірку якості впродовж трьох років планують витратити 11,5 млн грн.

З кожним роком у Херсонській області хворіє все більше дітей

«Протягом останніх п’яти років у Херсонські області зберігається тенденція до погіршення стану здоров’я дітей. Один з факторів, який на це впливає – неправильне та незбалансоване харчування. Статистика свідчить, що при вступі до школи 30% першокласників вважають повністю здоровими, то на час завершення навчання таких залишається не більше 6% випускників. Наразі однією з найважливіших умов для збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління є достатнє забезпечення якісними продуктами харчування. Також важливо, аби шкільні їдальні були оснащені сучасною технікою», - зазначають у департаменті освіти Херсонської облдержадміністрації.

За даними департаменту освіти, найбільший рівень дитячої захворюваності спостерігається у Херсоні, Новій Каховці та Новотроїцьому районі.

Результати лабораторного аналізу, який проводився департаментом охорони здоров’я ОДА свідчать, що діти, які навчаються в освітніх закладах Херсонської області, не отримують від шкільного харчування необхідної кількості поживних речовин, які конче потрібні підростаючому організму. Така ситуація склалася через те, що продуктові набори в досить-таки малій кількості містять м’ясні та рибні страви, кисломолочні продукти й натуральні соки.

Яке воно «Нове шкільне харчування»

Не для кого не секрет, що у шкільних їдальнях зазвичай готують не смачно. Свідченням чого є численні претензії від школярів та їх батьків до асортименту та смакових якостей страв, приготованих в харчоблоках. Самі рецепти за якими готують кухарі їдалень вже давно застаріли й сучасні школярі не бажають таке куштувати.

Проте, у меню шкіл Херсонської області можуть увійти такі страви: бургер, сендвічі, різноманітні салати і закуски, які будуть приготовані не за застарілими рецептами, а більш сучасними. Для тих, хто любить смачно поїсти точно сподобається наступний пункт програми «Дітям Херсонщини безпечне харчування». Адже згідно з програмою, у школах при приготуванні страв планують використовувати збірник рецептів шеф-кухара Євгена Клопотенко «Нове шкільне харчування».

«Я досі пам'ятаю смаки та запахи, якими була наповнена шкільна їдальня. Пам'ятаю сіру кашу, бліді макарони, тверду печінку, суп з плямами жиру на поверхні. І от через 10 років я зайшов до шкільної їдальні, а там нічого не змінилося», - написав Євген в рецензії до збірника рецептів.

Факт того, що рецептура шкільних страв не змінюється вже близько 30 років й надихнув Євгена на створення збірки рецептів для шкільних їдалень. Варто зазначити, що «Нове шкільне харчування» вже пройшло всі погодження у Кабміні, Міністерстві освіти й Держспоживслужбі, тому рецепти з цієї збірки можуть брати всі навчальні заклади України. З повним меню, яке пропонує збірник рецептів «Нове українське харчування» ви можете ознайомитися за посиланням.

Сам Євген Клопотенко зазначає, що цінова політика на приготування страв, які увійшли до його збірки, не відрізняється від звичного асортименту шкільних їдалень. Також у збірник увійшли тільки ті страви, які просто й швидко можна приготувати навіть у шкільній їдальні.

Тэги:

Деньги
Образование
Херсонщина
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів