До нового 2020 року залишилося вже не так багато часу, а отже херсонським господиням вже час подбати про узгодження святкування та скласти меню.

Безперечно кожна родина накриває святковий стіл на свій смак та бюджет. Комусь потрібно, щоб усе було вишукано: червона ікра, нарізка, італійська або іспанська кухні, а іншим - улюблений салат з крабовими паличками, картопля та келих звичайного шампанського.

Проте за роки святкування є страви, які вже вважаються для українців традиційними, і стіл без них незвичний. До ТОП-5 традиційних новорічних страв українців увійшли:

- салат олів'є;

- курка або качка з яблуками;

- картопляне пюре;

- оселедець під шубою;

- класичний холодець.

І звичайно ж, не забуваємо про фрукти: мандаринки, банани, гранат, ківі чи апельсини. Також традиційний святковий напій - шампанське.

Скільки та за що віддадуть херсонці у магазинах

Традиційні страви - це добре, а ось вартість продуктів, яку встановлюють у херсонських супермаркетах та ринках напередодні Нового року, просто зашкалюють.

Вищесказані слова підтвердила і одна з херсонських домогосподинь: “Напередодні свят підприємці однозначно підвищують ціни, проте кожен по-різному. Найдорожче обходяться продукти харчування. Адже без фарфорової статуетки родина проживе, а ось без їжі - навряд чи”.

Журналісти інтернет-видання “Гривна” навідалися на ринок, аби власними очима побачити оновлені ціни та підрахувати у яку вартість обійдеться накрити новорічний стіл хоча б традиційними стравами.

Салат олів’є

Для приготування цього салату на середню порцію нам знадобиться: 4 картоплини, 2 морквини, 500 г вареної ковбаси “Докторська”, 5 штук курячих яєць, 4 великі солоні огірки, 1 банка консервованого зеленого горошку, майонез (середня упаковка), пучок зелені та сіль за смаком. В яку вартість обійдеться салат дивіться в інфографіці.

За нашими підрахунками олів`є обійдеться близько в 130 грн.

Курка або качка з яблуками

Для запікання в духовці качки з яблуками вам знадобляться: тушка птиці - 1,5–1,7 кг; яблука - 0,5–0,7 кг; лимон - 1 шт; сіль, чорний мелений перець, кориця - до смаку. Скільки Вам потрібно витратити на приготування дивіться нижче

Якщо ви все ж таки готуватимете курку цю страву, то всього витратите десь 174 гривні.

Картопляне пюре

Смачне картопляне пюре також ідеально підходить до новорічного меню. А приготувати цю страву досить-таки просто. Для цього вам знадобить близько 1 кг картоплі, середній пакет молока та 200 гр вершкового масла. Цікаво, в яку суму обійдеться приготувати найсмачніше та ніжне пюре?

За нашими підрахунками приготувати картопляне пюре обійдеться в 59 гривень.

Оселедець під шубою

Приготувати традиційну «шубу» не складно. Для середньої порції салату потрібно 600 грамів оселедця, дві картоплини, одна ріпчаста цибулина, одна морква, один буряк, три-чотири курячі яйця та 180 грамів майонезу. Оселедець під шубою - улюблена страва багатьох! Та чи кожен зможе собі дозволити таку смакоту?

Ця страва спустошить Ваш гаманець на 75 гривень, тому сподіваємося, що більшість таки зможуть дозволити.

Класичний холодець

Для того, аби приготувати класичний холодець, потрібно запастися такими продуктами: дві свинячі ніжки (саме ті частини, де розташоване копитце), одна свиняча гомілка, можна додати так зване "головне" - тобто голову свині, хвости. Крім цього, 1 кг будь-якого м'яса, 1 морква, 1 цибулина, кілька великих зубків часнику, сіль, лавровий лист, перець горошком. За бажанням можна додати корінь петрушки або невеликий буряк - тоді холодець матиме приємний рожевий відтінок.

Холодець виявився найдорожчою стравою, адже на його приготування знадобиться мінімум 206 гривень.

Не забули й порахувати витрати на фрукти і шампанське. Зазначимо, що ціни на графіку вказані за один кілограм, а вартість шампанського - за одну пляшку.

Зазначимо, дані ціни можуть відрізнятися на полицях магазинів або ринках. Також враховуйте об`єми приготування, адже це також впливає на суму: чим більше маса салату або страви, тим значніші витрати.

Особисті підрахунки херсонців на новорічний стіл

За кілька днів до написання матеріалу журналісти інтернет-видання “Гривна” провела опитування у соціальній мережі Фейсбук стосовно того, скільки херсонці планують витратити на святковий стіл. Розуміючи вартість продуктів, встановили діапазон від 300 до понад 2000 гривень.

Що з цього вийшло дивіться в інфографіці.

Як ми бачимо, херсонці не жалкують коштів на смаколики. Цікаво, яка ситуація з новорічними подарунками? Точніше, скільки витратять вони на їх придбання. Дивіться у нашому сюжеті.

Тэги:

Деньги
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів