До нового 2020 року залишилося вже не так багато часу, а отже херсонським господиням вже час подбати про узгодження святкування та скласти меню.
Безперечно кожна родина накриває святковий стіл на свій смак та бюджет. Комусь потрібно, щоб усе було вишукано: червона ікра, нарізка, італійська або іспанська кухні, а іншим - улюблений салат з крабовими паличками, картопля та келих звичайного шампанського.
Проте за роки святкування є страви, які вже вважаються для українців традиційними, і стіл без них незвичний. До ТОП-5 традиційних новорічних страв українців увійшли:
- салат олів'є;
- курка або качка з яблуками;
- картопляне пюре;
- оселедець під шубою;
- класичний холодець.
І звичайно ж, не забуваємо про фрукти: мандаринки, банани, гранат, ківі чи апельсини. Також традиційний святковий напій - шампанське.
Скільки та за що віддадуть херсонці у магазинах
Традиційні страви - це добре, а ось вартість продуктів, яку встановлюють у херсонських супермаркетах та ринках напередодні Нового року, просто зашкалюють.
Вищесказані слова підтвердила і одна з херсонських домогосподинь: “Напередодні свят підприємці однозначно підвищують ціни, проте кожен по-різному. Найдорожче обходяться продукти харчування. Адже без фарфорової статуетки родина проживе, а ось без їжі - навряд чи”.
Журналісти інтернет-видання “Гривна” навідалися на ринок, аби власними очима побачити оновлені ціни та підрахувати у яку вартість обійдеться накрити новорічний стіл хоча б традиційними стравами.
Салат олів’є
Для приготування цього салату на середню порцію нам знадобиться: 4 картоплини, 2 морквини, 500 г вареної ковбаси “Докторська”, 5 штук курячих яєць, 4 великі солоні огірки, 1 банка консервованого зеленого горошку, майонез (середня упаковка), пучок зелені та сіль за смаком. В яку вартість обійдеться салат дивіться в інфографіці.
![](https://grivna.ks.ua/articles/novorichniy-stil-2020-skilki-viddadut-hersonci-na-smakoliki-20122019-113411/img/chart (2).png)
За нашими підрахунками олів`є обійдеться близько в 130 грн.
Курка або качка з яблуками
Для запікання в духовці качки з яблуками вам знадобляться: тушка птиці - 1,5–1,7 кг; яблука - 0,5–0,7 кг; лимон - 1 шт; сіль, чорний мелений перець, кориця - до смаку. Скільки Вам потрібно витратити на приготування дивіться нижче
![](https://grivna.ks.ua/articles/novorichniy-stil-2020-skilki-viddadut-hersonci-na-smakoliki-20122019-113411/img/chart (1).png)
Якщо ви все ж таки готуватимете курку цю страву, то всього витратите десь 174 гривні.
Картопляне пюре
Смачне картопляне пюре також ідеально підходить до новорічного меню. А приготувати цю страву досить-таки просто. Для цього вам знадобить близько 1 кг картоплі, середній пакет молока та 200 гр вершкового масла. Цікаво, в яку суму обійдеться приготувати найсмачніше та ніжне пюре?
![](https://grivna.ks.ua/articles/novorichniy-stil-2020-skilki-viddadut-hersonci-na-smakoliki-20122019-113411/img/chart (3).png)
За нашими підрахунками приготувати картопляне пюре обійдеться в 59 гривень.
Оселедець під шубою
Приготувати традиційну «шубу» не складно. Для середньої порції салату потрібно 600 грамів оселедця, дві картоплини, одна ріпчаста цибулина, одна морква, один буряк, три-чотири курячі яйця та 180 грамів майонезу. Оселедець під шубою - улюблена страва багатьох! Та чи кожен зможе собі дозволити таку смакоту?
![](https://grivna.ks.ua/articles/novorichniy-stil-2020-skilki-viddadut-hersonci-na-smakoliki-20122019-113411/img/chart5.png)
Ця страва спустошить Ваш гаманець на 75 гривень, тому сподіваємося, що більшість таки зможуть дозволити.
Класичний холодець
Для того, аби приготувати класичний холодець, потрібно запастися такими продуктами: дві свинячі ніжки (саме ті частини, де розташоване копитце), одна свиняча гомілка, можна додати так зване "головне" - тобто голову свині, хвости. Крім цього, 1 кг будь-якого м'яса, 1 морква, 1 цибулина, кілька великих зубків часнику, сіль, лавровий лист, перець горошком. За бажанням можна додати корінь петрушки або невеликий буряк - тоді холодець матиме приємний рожевий відтінок.
![](https://grivna.ks.ua/articles/novorichniy-stil-2020-skilki-viddadut-hersonci-na-smakoliki-20122019-113411/img/chart9.png)
Холодець виявився найдорожчою стравою, адже на його приготування знадобиться мінімум 206 гривень.
Не забули й порахувати витрати на фрукти і шампанське. Зазначимо, що ціни на графіку вказані за один кілограм, а вартість шампанського - за одну пляшку.
![](https://grivna.ks.ua/articles/novorichniy-stil-2020-skilki-viddadut-hersonci-na-smakoliki-20122019-113411/img/chart.png)
Зазначимо, дані ціни можуть відрізнятися на полицях магазинів або ринках. Також враховуйте об`єми приготування, адже це також впливає на суму: чим більше маса салату або страви, тим значніші витрати.
Особисті підрахунки херсонців на новорічний стіл
За кілька днів до написання матеріалу журналісти інтернет-видання “Гривна” провела опитування у соціальній мережі Фейсбук стосовно того, скільки херсонці планують витратити на святковий стіл. Розуміючи вартість продуктів, встановили діапазон від 300 до понад 2000 гривень.
Що з цього вийшло дивіться в інфографіці.
![](https://grivna.ks.ua/articles/novorichniy-stil-2020-skilki-viddadut-hersonci-na-smakoliki-20122019-113411/img/Скільки херсонці готові витратити на новорічний стіл.png)
Як ми бачимо, херсонці не жалкують коштів на смаколики. Цікаво, яка ситуація з новорічними подарунками? Точніше, скільки витратять вони на їх придбання. Дивіться у нашому сюжеті.