Новий рік приніс херсонським батькам нові витрати, адже з 1 січня у міських закладах дошкільної освіти оплата за харчування збільшилася вдвічі. Дані зміни відбулися згідно з рішенням виконкому Херсонської міської ради.

Варто зазначити, що діти харчуються тричі на день: сніданок, обід та вечеря. Проте є діти, які знаходяться у садочках пів дня, тоді вони отримують харчування лише два рази на день: сніданок та обід, а отже сума до сплати менша.

Як зазначено в офіційному документі, відтепер батьки дітей дошкільного віку за повний день перебування сплачуватимуть 30 гривень (раніше 15 грн). Що стосується вихованців ясел, то повний день обходитиметься батькам у 20 гривень 40 копійок (раніше 10 грн). Адже батьки сплачують 60% від загальної вартості.

Залишкові 40% витрат фінансуються з міського бюджету. Цьогоріч планують виділити на харчування дітей понад 45 мільйонів гривень. Та поки невідомо, чи отримають дошкільні заклади ці кошти, адже бюджет не затверджено.

У 2019 з бюджету на харчування витратили понад 25 мільйонів гривень.

До речі, підвищення аргументують подорожчанням продуктів харчування.

Журналісти інтернет-видання “Гривна” вирішили поспілкуватися з херсонською матусею Тетяною та дізнатися її думку стосовно підвищення.

“Напередодні новорічних свят завідуюча садочку попередила нас про підвищення оплати за харчування. Я не здивувалася, адже ціни на продукти зростають щотижня, а дітям потрібне нормальне харчування. Якщо за грудень я сплатила 400 гривень, то за січень обіцяли майже вдвічі більше - 700-800 гривень. Було багато свят, то сподіваємося, що платити будемо не всю вартість”,- розповіла херсонська матуся Тетяна.

Скільки сплачуватимуть батьки за харчування по-новому

Місячна сума за дитячий садочок вираховується за банальною схемою. Так, береться вартість денного харчування і помножується на кількість днів відвідування дитиною закладу.

Наприклад, вихованець дошкільної групи місяць (22 робочих дні) систематично відвідував садочок. Вартість харчування за день складає 30 гривень, а отже його батьки мають сплатити 660 гривень. Що стосується вихованців ясел, то за ці ж 22 робочих дні батьки сплатять майже 449 гривень.

“Наприкінці місяця батьки отримують квитанцію, де зазначено сума, яку варто сплатити. Далі йдуть до відділення банку та сплачують цю суму. Коли гроші надходять на рахунок управління, ми повідомляємо про це вихователів закладу”,- розповіла головна спеціалістка відділу дошкільної освіти управління освіти Херсонської міської ради Ольга Солдат.

Нагадаємо, що є пільгова група батьків, які не сплачують за харчування дитини у дитячому садочку. До них відносяться: переселенці, діти-сироти та чиї батьки захищають кордони нашої держави, також діти, які позбавлені батьківського піклування та з особливими освітніми потребами.

Тэги:

Важно
Дети
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів