Пройшло вже 33 роки, а вибух на Чорнобильській атомній електростанції згадують і сьогодні з болем у душі та сльозами на очах. Ця непередбачувана подія сколихнула не лише Україну, а й весь світ. Люди поклали свої життя, аби врятувати інших та зупинити розповсюдження радіації.

Сьогодні, 14 грудня, в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції та запалюють свічку.

“Наші херсонці були у числі тих, хто виконували найнебезпечніші роботи. Першим, хто став учасником ліквідації був Віктор Кібенок - начальник пожежного розрахунку міста Прип’ять. Він піднявся на дах четвертого енергоблоку й успішно впорався за 55 хвилин, загасивши пожежу. Наразі його немає серед живих, проте у рідному селищі Іванівка, що на Херсонщині, його пам'ятають”, - розповів голова Херсонської обласної організації інвалідів Союзу Чорнобиль України Ігор Попов.

За декілька днів до закриття реакційного даху, херсонці очищали його. Головним завданням було за 45-60 секунд схопити шматок графітової кладки, яка знаходилася на даху і скидати звідти. Це завдання вони виконували 29 вересня 1986 року. На момент виконання вони були одягнені у спеціальні костюми, проте це не дуже врятувало їх.

Пільги та допомога

Випадок на ЧАЕС не пройшов безслідно для ліквідаторів та мешканців. У результаті кожна друга особа зіштовхнулася з такими хворобами:

- катаракта;

- серцево-судинні захворювання;

- рак щитовидної залози;

- лейкемія;

- вади при народженні дитини.

Проте більшість отримали опіки, несумісні з життям, тому покинули нас. На 1 січня 2006 року в Херсонській області було зафіксовано 8806 чорнобильців, а вже у цьому році - 5769.

За офіційними даними Департаменту соціальної політики Херсонської ОДА, станом на 1 липня 2019 року серед живих ліквідаторів залишилося всього 1889 осіб.

Після вибуху представники української влади видали розпорядження, а далі підписали закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Згідно з документом, кожен ліквідатор або учасник ЧАЕС мав пройти спеціальне медичне обстеження, після чого особам надавали категорію інвалідності, за якою вони отримують допомогу.

Наразі дійсно три категорії:

- до категорії №1 належать люди з інвалідністю з числа ліквідаторів, які отримали хвороби внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- категорія № 2 - люди, які працювали у зоні відчуження протягом певного періоду з моменту аварії. А також особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення;

- категорія № 3 - інші учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також потерпілі від Чорнобильської катастрофи.

Усі з вищезазначених категорій мають повне право на безкоштовне медичне обслуговування, госпіталізацію та лікування. Безоплатне придбання ліків, які необхідні за приписом медика. Також мають право на виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Особи першої та другої категорії інвалідності мають право на безоплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі), а також раз на рік безкоштовний проїзд (літаки, потяг чи водний транспорт).

Діє й 50% знижка на квартирну плату та комунальні послуги. Особам, які не користуються централізованим опаленням, відшкодовується половина вартості палива.

Діти, чиї батьки були ліквідаторами, можуть позачергово отримати місця у дитячих садочках. А студенти, які потерпіли від вибуху на Чорнобильській АЕС, гарантовано отримують стипендію та місце у гуртожитку.

Що стосується державної допомоги, то виплати, які отримують херсонські ліквідатори - мізерні. За словами ліквідатора зі Скадовська, щомісяця він отримує мінімальну допомогу - 1497 гривень.

Також до Дня вшанування їм щороку надається від 300 до 1000 гривень, усе залежить від категорії, яка була встановлена медичною комісією.

Тэги:

Агресія росії
Важно
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів