1800 моряків вже отримали в Одесі дозвіл для виїзду на роботу

1800 моряків вже отримали в Одесі дозвіл для виїзду на роботу

Автор: Євген Веселов 29 Сентября 2022 15:29

25 серпня 2022 року Володимир Зеленський дав відповідь на петицію щодо виїзду українських моряків за кордон для працевлаштування. У ній Президент нагадав, що, згідно з Конституцією, "захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України", і жодних привілеїв у цьому питанні не може бути.

Водночас зазначається, що Зеленський звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням опрацювати порушені в електронній петиції питання, і Кабінет Міністрів України вніс відповідні зміни до «Правил перетинання державного кордону громадянами України».

Днями стало відомо, наскільки цей порядок дійсно працює. Так, видання «Юг Today» повідомляє, що на нараді в Одеській обласній військовій адміністрації керівник Чорноморського міжрегіонального управління Адміністрації судноплавства зазначив, що однією з основних вимог постанови Кабміну для перетину кордону є отримання моряками підтвердження від Адміністрації судноплавства про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів. Цей порядок та алгоритм розміщено на офіційному сайті Адміністрації судноплавства.

На сьогодні на виїзд подали заявки близько 8000 осіб. Підтвердження від Адміністрації судноплавства, які є необхідними для виїзду моряків на роботу, вже отримали 1800 осіб.

«Але військово-облікові документи, порядок та методика, з відповідними відмітками районних та міських територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і досі не затверджені. Що власне і гальмує процес перетину державного кордону та виїзд моряків на роботу на суднах у складі екіпажів суден», – повідомив начальник Чорноморського міжрегіонального управління Олександр Заборський.

Як виходить зі сказаного, для повноцінної роботи зазначеного порядку, треба внести відповідні зміни ще до декілька нормативних актів. З цією метою було вирішено направити відповідне звернення до Генерального штабу Збройних Сил України щодо термінової необхідності затвердження Порядку видачі морякам дозволу на виїзд з місця проживання, який має видати відповідний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Незважаючи на існування робочих питань з реального виконання порядку щодо виїзду моряків за кордон на роботу, можна констатувати, що питання зрушило з мертвої точки. Продовжуємо його відслідковувати.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів