Виготовляють понад 5 тисяч макаронів за місяць і планують розширення: як херсонське подружжя розвиває кондитерський бізнес в Одесі

Виготовляють понад 5 тисяч макаронів за місяць і планують розширення: як херсонське подружжя розвиває кондитерський бізнес в Одесі

Автор: Ян Ярчук 23 Квитня 2024 13:00

Подружжя Шаповалів з Херсона розвиває власний бізнес з виготовлення солодощів. Під час окупації рідного міста переїхали до Одеси, де відкрили кондитерський цех Atelier des macarons. Масштаби виробництва вражають – за місяць виготовляють понад 5 000 макаронів. І зупинятися на цьому не збираються.

Нещодавньому в матеріалі про популярні нині тістечка – макарони «Гривна» вже частково згадувала про подружжя Шаповалів.

Нині ж свою історію виданню Район.Одеса розповіла власниця виробництва і кондитерка Аліна Шаповал. Зокрема й про те, як випікали жовто-блакитні макарони в окупації і як нині підкорюють одеський ринок. А також поділилася планами щодо відкриття закладу в Херсоні. 

За освітою вона бухгалтерка-аудиторка, однак у 2015 році зайнялася кондитерською справою: спершу – виготовляла солодощі вдома, а згодом – працювала шеф-кондитером в мережі кав'ярень у Херсоні.

«Я багато чого там навчилась і зробила. Але в певний момент збагнула, що вперлася в стелю й мені там нема куди рости далі. Тоді я зрозуміла, що хочу свою кондитерську», – згадує підприємиця.

Аліна Шаповал

Так, у 2021 році, разом з чоловіком Миколою започаткувати власну справу – кондитерську майстерню.

Працювали й під час окупації. Саме тоді, розповідає кондитерка, створила макарон зі смаком полуниці з жовто-блакитними кришечками. Людям вони дуже подобалися, задля безпеки називали їх «райдужними».

Але вже в квітні подружжя виїхало з окупованого міста. Після переїзду до Одеси вирішили почати все з нуля: спершу готували вдома, купили піч, бо з Херсона вдалося вивезти лише блендер і ручний міксер.

В перший час було важко, оскільки у Одесі їх ніхто не знав, тому шукали клієнтів самостійно та через знайомих.

«Чоловік брав пробну партію макарон, заходив у першу-ліпшу кав'ярню і казав: «Доброго дня! Ми виробники макарон. Хочемо запропонувати вам співпрацю. Я зрозуміла, що мене це не зупинить. Бізнес так і працює. Не буває, що ти щось відкрив – і все, до тебе понісся потік людей. У тіні завжди залишається купа викликів та невдач», – пригадує Аліна.

І так поступово обсяги замовлень зросли. Але щойно підприємці замислилися про власний заклад чи цех з’явився новий виклик – блекаут. Але й це пережили, часто доводилося працювали вночі. Нині ж на виробництві з подружжям працюють ще дві працівниці.

Загалом за весь час роботи кондитерка розробила понад 100 різновидів начинки, асортимент періодично оновлюють. Пропонують як сезонні, так спеціальні смаки.

Як пані Аліна розповіла виданню Район.Одеса, восени, наприклад, найбільший попит мають такі начинки, як яблуко-кориця, гарбузовий пиріг, обліпиха, вишня-барбарис, імбир та мед. Весняна колекція налічує квіткових ноток – фіалка-лимонний курд, мартіні-грейпфрут, троянда-лічі, рафаелло, горіхове праліне та апероль-апельсин.

Також є більш незвичні – ківі-ройбуш, матча-маракуя, цитрус, манго-папая, кокос, полуниця-горгонзола, ожина-камамбер, ананас-пармезан, вишневий чизкейк, груша-дорблю.

Деякі начинки, як наголошує кондитерка, це «чистий Херсон». Зокрема, це такі смаки як кавун, диня, ягідний йогурт, вишня-амаретто та пряна слива.

«Я компоную смаки, які асоціюються з певним святом і викликають у людей емоцію. Коли їси шматочок торта, він має лише один смак, а тут в маленькому обсязі можна спробувати палітру смаків. Усі ми знаємо, що солодке не дуже корисне – але, як кажуть, десерт іде не в шлунок, а в серце. Тому від нього треба отримати новий смаковий досвід, а не об’їстися, щоб стало погано. Взагалі, для мене кондитерська справа – це мистецтво», – говорить кондитерка.

Попри успіхи, підприємці не збираються зупинятися на досягнутому, а прагнуть розширювати підприємство й виготовляти до 10 тисяч макарон.

Кондитерка говорить, що окрім макарон пропонують ще капкейки, брауні та фініки в шоколаді. Наразі співпрацюють з 30 одеськими закладами.

Є плани й щодо відкриття закладу у Херсоні.

«Звісно, хотілося б відкритися в Херсоні. Але для цього потрібен час. Але я вірю в те, що ми відкриємо заклад у Херсоні. Як колись вірила, що наші воїни виженуть звідти росіян», – наголошує Аліна Шаповал.

 Фото: Район. Одеса

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів